Debata v Bruselu poukázala na význam historie pro budoucnost EU

16.04.2019
Úřad vlády

V rámci programu „Evropa pro občany“, se konala 2. a 3. dubna 2019 v Bruselu akce, která se týkala tématu „Historie definuje naši budoucnost“. Akce se v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu v květnu 2019 zaměřila na úlohu evropských občanů při definování budoucnosti Evropské unie.

Ve svém úvodním projevu komisař pro migraci, vnitřní věci a občanství Dimitris Avrampoloulos tuto akci popsal jako „o našem evropském snu a naší společné cestě po cestách minulosti, které slouží jako zdroj inspirace pro naši společnou budoucnost. “ Podle komisaře Avramopoulose je klíčovou otázkou, jak posílit evropské hodnoty, úspěchy a identitu při zachování hrdosti na vlastní dědictví.

Před 30 lety padla Berlínská zeď a před 40 lety se konaly první volby do Evropského parlamentu. Demokracie, solidarita a různorodost byly a jsou základem agendy Evropské unie tehdy i teď, zároveň ale slyšíme stále více hlasů, které nás chtějí rozdělit. Řešení problémů a výzev občanů podle komisaře ale můžeme poskytnout pouze prostřednictvím kolektivních evropských akcí.

2019 je klíčovým rokem pro evropské občany

Následovala společná diskuze komisaře Avramopoulose, komisařky Jourové a komisařky Cretsuové, jejímž tématem byl rok 2019 – klíčový rok pro evropské občany – zpětný pohled na historii Evropy s cílem dívat se kupředu. Účastníci se shodli na tom, že evropští občané mají možnost vyjádřit své přání, kam by EU měla směřovat, v průběhu květnových voleb do Evropského parlamentu. Během diskuze zaznělo i heslo celé akce, které v trochu rozvinutější a jasnější podobě použil komisař Avramopoulos, když konstatoval, že není možné přehlížet historii, protože „historie definuje naši budoucnost, pokud ji budeme ignorovat.“

Téma z názvu „Historie vymezuje naši budoucnost“ bylo dále rozvíjeno druhý den akce, kdy paralelní workshopy programu Evropa pro občany (Evropské historické povědomí, Občanská společnost) řešily jak nejlépe rozšířit dopad projektů financovaných programem „Evropa pro občany“. Důležitou částí dění byla i diskuze k budoucnosti programu v příštím víceletém finančním rámci.

Autor: Pavel Hradecký, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek