Bezpečnostní konference projedná přístup EU k sítím 5. generace

23.04.2019
Euroskop, čtk

Konference o kybernetické bezpečnosti v Praze na počátku května se bude zabývat společným evropským přístupem ke komunikačním sítím páté generace. Vzhledem k tomu, že zaměření konference je bezpečnostní, zúčastní se jí i země Severoatlantické aliance. Podle agentury Reuters budou chtít Spojené státy tlačit na spojence, aby ztížili přístup čínských firem k budování komunikační infrastruktury.

Náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař (ČSSD) už dříve na jednání zahraničního výboru Sněmovny řekl, že EU chce sítě 5G řešit společně. „Nelze to řešit pouze technologicky, nelze to řešit pouze bezpečnostně, nelze to řešit pouze na úrovni vnitřního trhu,“ řekl. Podle něj se budou muset scházet unijní ministři zastupující různé resorty, aby se podařilo najít k sítím páté generace komplexní přístup.

Česko se zaměřuje hlavně na bezpečnostní problematiku, i proto pořádá 2. a 3. května konferenci, na které budou jednat ředitelé národních úřadů a agentur pro kybernetickou bezpečnost. Vzhledem k bezpečnostnímu zaměření konference dostali pozvání vedle evropských zemí i alianční a také někteří další spojenci, například Japonsko nebo Austrálie. Podle Chmelaře se bude na konferenci diskutovat o možnosti celoevropského, nebo celoaliančního společného přístupu ke kybernetické bezpečnosti.

Agentura Reuters minulý týden uvedla, že USA budou chtít konferenci využít k prosazení jednotného tvrdého postupu proti čínským výrobcům komunikačních technologií. S odvoláním na americké vládní činitele agentura napsala, že by Washington chtěl najít dohodu na sadě principů, které de facto znemožní čínským firmám přístup k budování klíčové komunikační infrastruktury ve státech NATO.

V Česku vyvolalo debatu o kybernetické bezpečnosti prosincové varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před výrobky čínských firem, které podle úřadu mohou představovat bezpečnostní riziko. Varování úřadu před technologiemi těchto firem se týkalo systémů zařazených do takzvané kritické informační infrastruktury, případně významných informačních systémů. Čínská společnost Huawei se brání, že pro varování neexistují důkazy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek