Podle třetiny Čechů má členství v EU víc minusů než plusů

24.04.2019
Euroskop, čtk

Přibližně třetina lidí v České republice zastává názor, že členství v Evropské unii má více nevýhod než výhod. Vyplývá to z průzkumu, který nechala vypracovat Nadace Friedricha Eberta blízká německé sociální demokracii. O tom, že příslušnost k EU má více plusů než minusů, je přesvědčeno 29 procent respondentů, podle 36 procent pak jsou klady i zápory vyrovnané.

Průzkum se uskutečnil v jedenácti zemích Evropské unie. Nejvíce lidí bylo o výhodách členství v Evropské unii přesvědčeno v Polsku (64 procent), za nevýhodné ho tam označilo 11 procent lidí. Na opačném konci žebříčku stojí Francie: za přínosné členství v evropské osmadvacítce považuje 28 procent dotázaných, za nevýhodné 38 procent.

V České republice jsou o kladech členství v EU přesvědčeni nejvíce voliči TOP 09 (72 procent), dále pak lidé podporující Piráty a ČSSD (48 procent). Nejméně je jich mezi voliči SPD.

Když měli respondenti odpovědět na otázku, zda se jim EU spojuje s termínem „demokratická“, nebo „nedemokratická“, rozhodlo se v Česku pro první variantu 53 procent dotázaných. To je nejméně v celé skupině. Nejvíce to bylo ve Španělsku, kde tuto variantu vybralo 84 procent dotázaných. Například na Slovensku se dvěma třetinám lidí EU spojuje se slovem „demokratická“, třetině s výrazem „nedemokratická“. Jako „tvůrce pracovních míst“ připadá EU 65 procentům Čechů, naopak jako jejich „likvidátor“ 35 procentům. Nejvíce se k první možnosti přikláněli Poláci (84 procent). Ve Francii a v Itálii více než polovina lidí označila EU za „likvidátora pracovních míst“.

Polovina Čechů je proti silnější spolupráci v EU

V žádné jiné porovnávané zemi se tak velká část lidí nevyslovila proti silnější politické spolupráci na evropské úrovni jako v Česku (52 procent). V Rumunsku, které se ocitlo na opačném konci žebříčku, je proti posílení spolupráce 14 procent dotázaných.

Za nejdůležitější úkol pro Evropskou unii respondenti v Česku považují zadržování ilegální migrace, boj proti terorismu a zajištění míru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek