Velvyslanci zemí EU v Senátu připomenou výročí vstupu ČR do unie

29.04.2019
Euroskop, čtk

Velvyslanci zemí Evropské unie se dnes sejdou v Senátu. Na slavnostní setkání je pozval předseda horní komory Jaroslav Kubera, aby si spolu s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem připomenuli patnáctileté výročí vstupu Česka do unie.

ČR se stala členem Evropské unie 1. května 2004. Rozhodli o tom lidé v referendu, které se konalo o rok dříve. O jeho uspořádání a pravidlech rozhodl Parlament na návrh své horní komory. O připojení se k unii ve všelidovém hlasování rozhodly tři čtvrtiny hlasujících.

Senát na výročí vstupu upozornil i připomínkou prvního setkání v sídle horní komory v roce 2004, jehož emblémem byl mědiryt z roku 1592, na němž bylo Česko znázorněno jako srdce evropského kontinentu. Někdejší prezident Václav Havel na tomto setkání označil vstup ČR do EU za jeden z úspěchů překonání posledních stop železné opony v Evropě. Odmítl tehdy, že by EU ohrožovala českou identitu. Ohrožení viděl spíše v tom, že Češi mluví stále horší češtinou, k otčině se chovají necitlivě a neuctivě a nedbají na tradice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek