Praha měla loni opět nejnižší nezaměstnanost z regionů EU

30.04.2019
Euroskop, čtk

Praha měla v loňském roce opět nejnižší míru nezaměstnanosti ze všech regionů Evropské unie, činila 1,3 procenta. Druhou nejnižší pak měl český region Jihozápad. Naopak nejvyšší nezaměstnanost měl zámořský departement Francie Mayotte, kde dosáhla 35,1 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil Evropský statistický úřad Eurostat.

Mezi regiony s nejnižší nezaměstnaností jsou čtyři české, kromě již zmíněných také Střední Čechy a Severovýchod, dále pět německých a jeden maďarský a jeden britský. Naopak u regionů s nejvyšší mírou nezaměstnanosti jsou tři řecké, čtyři španělské, tři francouzské a jeden italský.

Čtyři české regiony se také zařadily mezi deset regionů s nejnižší mírou nezaměstnanosti mezi mladými ve věku 15 až 24 let. Jsou to Jihozápad, Střední Čechy, Střední Morava a Praha. Do první desítky se dostal ještě jeden region z Bulharska a zbývající jsou všechny z Německa.

Mezi 280 regiony EU, ze kterých jsou údaje k dispozici, jich v 71 byla míra nezaměstnanosti nižší než 3,5 procenta, což je polovina průměru pro celou EU, který činil 6,9 procenta. Naopak 30 regionů mělo míru nezaměstnanosti nejméně 13,8 procenta, tedy dvojnásobek průměru EU, mezi nimi 12 v Řecku, osm ve Španělsku, pět ve Francii a pět v Itálii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek