Průzkum CVVM: Evropské unii důvěřuje 52 procent Čechů

02.05.2019
Euroskop, čtk

Evropské unii, jejímž členem je Česko od 1. května 2004, důvěřuje v současné době 52 procent Čechů. V případě institucí, které pod unii spadají, ale stále převládá nedůvěra nad důvěrou. Evropskému parlamentu důvěřuje 36 procent dotázaných a Evropské komisi 35 procent. Vyplývá to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Oproti loňskému dubnu se důvěra v EU i její orgány statisticky významně nezměnila.

Nejméně lidé důvěřují předsedovi Evropské rady, takzvanému evropskému prezidentovi a unijní ministryni zahraničí EU. Předseda Evropské rady, kterým je nyní Donald Tusk, má důvěru 28 procent dotázaných. Unijní ministryni zahraničí Federice Mogheriniové věří 26 procent lidí. Více než třetina jim naopak nedůvěřuje.

Podobně jako v případě Evropského parlamentu či Evropské komise je i v případě funkcí evropského prezidenta a ministryně zahraničí EU vysoký podíl lidí, kteří na tuto věc nemají jasný názor. „Je ovšem také nutné podotknout, že v případě těchto funkcí se v české veřejnosti vyskytuje vysoký podíl těch, kteří tyto představitele vůbec neznají, což může ovlivnit celkové hodnocení jejich (ne)důvěry,“ uvedlo CVVM.

Oproti roku 2016 se názor na evropské instituce výrazně zlepšil

Současné výsledky se svými hodnotami kromě loňského dubna nejvíce blíží názorovému rozložení i z dubna 2010, 2011, 2014 a 2015 a je u všech sledovaných institucí významně lepší než bylo v dubnu 2016.

Důvěru v Organizaci spojených národů (OSN) a Severoatlantickou alianci (NATO) vyjadřuje přibližně stejný podíl – více než tři pětiny Čechů. Oproti loňskému dubnu vzrostla důvěra v OSN o čtyři procentní body a v NATO o tři. Podle CVVM je důvěra české veřejnosti v OSN, NATO a EU silně provázaná. „Pokud lidé důvěřují Evropské unii, důvěřují ve většině případů i OSN a NATO a naopak,“ podotkli autoři průzkumu.

Evropským institucím důvěřují vzdělanější, bohatší a mladší voliči

Důvěra v evropské a mezinárodní organizace stoupá s dosaženým vzděláním a životní úrovní. Z hlediska věku větší důvěru vyjadřují dotázaní do 44 let, muži většině institucí více nedůvěřují, zatímco ženy častěji volí odpověď „nevím“. Nedůvěru EU a jejím institucím vyjadřují více lidé hlásící se k levici a voliči SPD a KSČM.

Průzkum se uskutečnil od 30. března do 10. dubna a zúčastnilo se ho 1052 lidí starších 15 let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek