Konference připomene vstup ČR do EU i vývoj na vnitřním trhu

16.05.2019
Euroskop, čtk

Připomínka jednání o vstupu Česka do Evropské unie, debata o situaci na evropském vnitřním trhu a o budoucnosti společenství budou hlavními tématy konference, která se dnes koná v Černínském paláci u příležitosti 15 let českého členství v EU. Na úvod konference vystoupili premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a eurokomisařka Věra Jourová.

Debata o okolnostech vstupu Česka do EU se bude týkat nejen ekonomické a politické transformace, ale i toho, s jakými očekáváními Češi do společenství přicházeli. Mluvit budou mimo jiné hlavní vyjednávač Slovenska Ján Figeľ nebo zástupce vedoucího českého vyjednávacího týmu Josef Kreuter. Hlavní český vyjednávač Pavel Telička (Hlas) podle svého vyjádření nebyl pozván.

V dalších blocích konference se bude mluvit o tom, nakolik se Česku daří prosazovat na evropském vnitřním trhu, jak se tento trh změnil za posledních 15 let a jaké proměny ho čekají v souvislosti s nadcházejícím odchodem Británie z EU. Účastníci konference také budou debatovat o tom, jak se unie promění s ohledem na situaci ve světě a jaká je česká představa o budoucnosti společenství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek