Volební lídři: K výzvám EU patří vztahy s USA, Ruskem a Čínou

20.05.2019
Euroskop, čtk

Vztahy s USA, Ruskem a Čínou patří podle řady českých eurovolebních lídrů mezi hlavní zahraničněpolitické výzvy Evropské unie v nadcházejícím období. Vyplynulo to z jejich vyjádření v anketě ČTK. Mnozí z nich kladli důraz také na nutnost úspěšně čelit bezpečnostním hrozbám.

Dita Charanzová (ANO) označila za nutnou stabilizaci sousedství EU, ať už se jedná o Sýrii, Libyi, anebo východní Ukrajinu. Poukázala také na vztahy s USA a vliv Číny. Podle Marcela Kolaji (Piráti) bude úkolem EU nepodlehnout snahám omezovat svobodu, šmírovat občany a demontovat demokracii jako v Číně a nestát se oligarchickým svazkem autoritářských policejních států.

Kateřina Konečná (KSČM) chce učinit EU skutečně nezávislou na zájmech jiných zemí a zajistit její bezpečné vnější hranice. Pavel Poc (ČSSD) za největší zahraničně politickou výzvu pokládá nalezení vyváženého vztahu s USA, Ruskem a Čínou. Podle Pavla Svobody (KDU-ČSL) k výzvám patří digitální kolonizace Evropy ze strany Číny, migrační tlaky a ruská dezinformační válka.

EU se podle většiny stran musí zaměřit na bezpečnost

EU by podle Jaromíra Štětiny (ESO) neměla dovolit, aby ji Rusko rozložilo: „Než jsme uvěřili, že Ruská federace je skutečně na jiné straně barikády, máme tu válku na Ukrajině, ovlivňování voleb, Brexit, trollí továrny,“ uvedl. Unie podle Jiřího Pospíšila (STAN a TOP 09) musí řešit současné bezpečnostní hrozby, tedy migrační krizi, teroristické hrozby a snahy Ruska zasahovat destrukčně do vývoje v Evropě.

Pavel Telička (Hlas) k výzvám zařadil vztahy s Ruskem a situaci v Íránu a na Blízkém východě. „Výzvou však především je efektivnější a odvážnější společná zahraniční a bezpečnostní politika,“ uvedl. Jan Zahradil (ODS) namítl, že EU nemá zahraniční politiku, tu mají jednotlivé státy. Podle něj je třeba dokončit rozjednané obchodní dohody a začít znovu vyjednávat s USA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek