Klaus: Česko pro vyváženou politiku EU vůči Izraeli

13.09.2005
Klaus označil odsun Izraele z Gazy za „průlomovou iniciativu premiéra“ Ariela Šarona a „obrovskou naději pro Blízký východ“.

Česká republika není klíčovým hráčem mírového procesu na Blízkém východě, ale bude pomáhat k „vyváženému přístupu“ Evropské unie k izraelsko-palestinským problémům. Uvedl to dnes v Jeruzalémě český prezident Václav Klaus, kterého přijal izraelský prezident Moše Kacav.

Neexistuje snadné řešení této situace a ukázalo se jasně, že neexistuje vojenské řešení, řekl Klaus. ČR proto podle něj podporuje všechny iniciativy směřující k mírovému urovnání. Je to obtížný úkol pro Izraelce, pro Araby, pro mezinárodní společenství, dodal český prezident.

Jako nový člen Evropské unie uděláme vše pro to, abychom vytvořili vyvážený přístup unie k izraelsko-palestinským problémům, uvedl před setkáním. Po něm na dotaz o případném českém příspěvku k mírovému procesu řekl, že ČR „nebude klíčovým hráčem této hry“. Takové ambice by mít neměla, dodal, zároveň však zdůraznil úlohu ČR v rámci EU. „Budeme žádat od EU opravdu vyvážený postup v této věci.“

Politika Evropské unie bývá v Izraeli někdy považována za příliš propalestinskou.

Klaus označil odsun Izraele z Gazy za „průlomovou iniciativu premiéra“ Ariela Šarona a „obrovskou naději pro Blízký východ“. „Jsem velmi rád, že fundamentalismus trošku ustupuje pragmatickým řešením,“ řekl.

Podle něj by také Palestinci měli přijít se vstřícnou reakcí. Všichni doufáme, že je ve vnitřním, vlastním zájmu Palestinců, aby na tuto věc zareagovali pozitivně, dodal Klaus.

Kacav řekl, že nynější „klíčová citlivá situace“ vyvolává velké naděje a očekávání. Podle něj bude mít klíčový význam efektivní a pozitivní reakce mezinárodního společenství.

Izraelský deník Haarec dnes napsal, že se jedná o možné české účasti na mezinárodní pozorovatelské misi, která by dohlížela na hraniční přechody kolem pásma Gazy. Oba prezidenti při tiskové konferenci po setkání o takovém jednání nevěděli. Náměstek ministerstva zahraničí Petr Kolář ČTK řekl, že jde o „kachnu“. Podle něj žádná jednání o nějaké konkrétní účasti neprobíhají ani v EU.

Izrael zatím ani nedal najevo, že by s takovou monitorovací misí souhlasil. V souvislosti se stahováním z Gazy se o takové možnosti uvažovalo nejen v EU, ale i v NATO.

Oba prezidenti se ujišťovali o dobrých vztazích mezi oběma zeměmi. Kacav označil ČR za „dobrého přítele“ Izraele, ocenil vojenskou podporu bývalého Československa při vzniku Izraele a prohlásil, že obě země zažily „krize i úspěchy“. Vztahy nejsou zaměřeny na materiální prvky, obě země sdílejí stejné hodnoty, řekl Kacav. „Národní zájmy obou států jsou velmi těsné“.

V Izraeli vždy zdůrazňují roli Československa v letech 1948 až 1949, řekl Klaus. „Jsem překvapen, jak moc to vědí a jak je to součástí jejich národní historie.“ Zdůraznil také zájem českých firem na dobrých kontaktech s izraelskými protějšky a připomněl, že s sebou přivezl „plné letadlo podnikatelů“.

Sdílet tento příspěvek