Babiš: EU by se měla zaměřit na digitální bezpečnost

10.06.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie by se měla zaměřit na kybernetickou bezpečnost a hybridní hrozby, shodli se v sobotu premiéři Česka a Slovenska, Andrej Babiš a Peter Pellegrini v projevech na mezinárodní konferenci Globsec v Bratislavě. Slovenský premiér ale neoznačil technologie čínské telekomunikační společnosti Huawei za bezpečnostní riziko.

„Kybernetická bezpečnost by měla být jednou z hlavních priorit, protože v dnešním měnícím se světě je ochrana naší komunikace více než potřebná. Společně máme potenciál, abychom se stali globálním lídrem v inovacích,“ uvedl Babiš.

Podle předsedy slovenské vlády se hybridní hrozby staly skutečnými hrozbami. „K tomu, abychom zajistili naši bezpečnost, nestačí chránit jen naše hranice,“ řekl Pellegrini.

Slovenský premiér se ale nepostavil vůči technologiím Huawei. Naopak, v Česku vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost loni v prosinci varování před používáním softwaru i hardwaru zmiňované firmy. „Nedovolím, aby Slovensko bylo součástí obchodní války. Jako vláda nenakupujeme technologie,“ uvedl Pellegrini.

V4 nemusí mít společného kandidáta na posty v EU

Podle Babiše nemusí mít čtyři středoevropské země z uskupení visegrádská čtyřka společného kandidáta na některou z vrcholných funkcí v unijních institucích. Vyslovil se pro nominaci lídrů, kteří jsou respektovaní členskými státy.

Babiš i Pellegrini se také vyslovili pro dokončení projektu jednotného trhu v EU. Shodli se, že v mnoha oblastech stále funguje rozdělený trh, což nepomáhá růstu obchodní výměny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek