Babiš podpořil rozhovory Severní Makedonie o vstupu do EU

12.06.2019
Euroskop, čtk

Česká republika jednoznačně podporuje zahájení přístupových rozhovorů Severní Makedonie do Evropské unie. Premiér Andrej Babiš to v úterý řekl po jednání s předsedou vlády Severní Makedonie Zoranem Zaevem. Země podle Babiše splnila veškeré podmínky.

„Myslím, že teď nastal pro Severní Makedonii skutečně klíčový čas na to, aby za devět dní Evropská rada potvrdila zahájení přístupových rozhovorů Severní Makedonie do Evropské unie,“ řekl Babiš. „Patnáct let se o tom mluvilo a je skvělé, že jste konečně našli společnou řeč s Řeckem,“ doplnil.

Podle Babiše evropští politici, kteří k tomu zemi vyzvali, slibovali, že poté budou zahájeny přístupové rozhovory. „Měli by a musí dodržet slovo. Pokud by se tak nestalo, bylo by to strašně demotivační pro vaše lidi a pro celý region,“ poznamenal český premiér. Přislíbil, že na podporu země vystoupí na Evropské radě. Vstup Severní Makedonie a Albánie do EU už dříve podpořili vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček či ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Makedonie doufá, že ČR podpoří její vstup do NATO

Zaev ocenil Babišovu podporu. Země podle něj splnila veškeré požadavky EU. Vstup do společenství by mimo jiné znamenal posílení hospodářství a investic Severní Makedonie, míní. „My nežádáme, abychom se hned stali členem Evropské unie. Chceme, aby pokračovala motivace Evropské unie vůči Severní Makedonii a abychom zahájili přístupová jednání,“ řekl Zaev.

Doufá také, že český parlament schválí protokol o přístoupení země k Severoatlantické alianci (NATO). „Doufáme, že všechny členské země schválí protokol před summitem v Londýně. To bude symbolická možnost, aby se oslavilo 70. výročí založení NATO tím, že přistoupí její 30. členská země,“ poznamenal Zaev. „Šestnáct států ratifikovalo váš vstup. Budu apelovat na kolegy v parlamentu, aby tak učinila i Česká republika a abychom v prosinci, když bude summit NATO, mohli Severní Makedonii přijmout za člena,“ uvedl Babiš. Česko je podle něj připraveno pomoci Severní Makedonii s modernizací armády podle standardů aliance.

Babiš chce zintenzivnit obchodní spolupráci

Babiš také uvedl, že v Severní Makedonii bude investovat 20 milionů eur (zhruba 520 milionů korun) firma Lokotrans. Se Zaevem se domluvili, že předseda severomakedonské vlády navštíví Česko. „Uděláme společný seminář se Svazem průmyslu a obchodu a Hospodářskou komorou, abyste představili, jaké podmínky by čeští investoři mohli dostat v Severní Makedonii, ale abychom také věděli, jaké výrobky Severní Makedonie vyrábí. Abychom zintenzivnili naši obchodní spolupráci,“ řekl Babiš.

Český premiér také ocenil vytrvalost a nasazení Severní Makedonie při uzavírání západobalkánské migrační trasy. Připomněl, že Česko zemi vypomohlo zhruba stovkou milionů korun a že má v Severní Makedonii od února 2016 policejní kontingent, v němž se vystřídalo kolem tisícovky policistů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek