Čeští europoslanci z EPP chtějí Webera do čela Evropské komise

13.06.2019
Euroskop, čtk

Europoslanci z Česka, Polska a Slovenska, kteří jsou v europarlamentu součástí největší lidovecké frakce EPP, ve středu jednoznačně podpořili jejího šéfa Manfreda Webera do funkce předsedy Evropské komise. V tiskové zprávě také upozornili na kontrast mezi jejich postojem a názory premiérů čtyř zemí visegrádské skupiny, včetně šéfa české vlády Andreje Babiše.

Weber by měl do čela komise nastoupit v rámci systému takzvaných vedoucích kandidátů či „spitzenkandidátů“, který kromě EPP podporují v europarlamentu také socialisté.

V rámci tohoto systému by se měl šéfem komise poté, co na konci října skončí nynější tým Jeana-Claudea Junckera, stát právě vedoucí kandidát té evropské politické rodiny, která v eurovolbách zvítězila. Podle unijních smluv ale europarlament schvaluje či odmítá personální návrh předložený summitem, tedy prezidenty a premiéry států EU.

„Zastáváme jednoznačné stanovisko a vysíláme tak jasný signál občanům našich zemí. Chceme větší transparentnost a méně demokratického deficitu v Evropské unii,“ uvedli europoslanci. Z Česka jsou po květnových eurovolbách mezi 179 členy EPP lidovci Michaela Šojdrová a Tomáš Zdechovský.

Babišovo hnutí ANO a jeho šest europoslanců jsou v EP součástí liberální frakce ALDE, která celý systém s vedoucími kandidáty odmítá. Eurovolby totiž ukončily desetiletí trvající hegemonii EPP a socialistů, frakce nyní vyjednávají o programu širší proevropské spolupráce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek