Česko sbírá podpisy za nastavení pravidel dostupného bydlení v EU

27.06.2019
Euroskop, čtk

Česko se připojilo k evropské občanské iniciativě za dostupné bydlení, která usiluje o nastavení unijních pravidel pro snadnější získání střechy nad hlavou. Několik organizací už začalo sbírat podpisy Čechů a Češek. Pokud se jich podaří do března příštího roku získat víc než 15.750 a v celé EU pak dohromady milion, měla by se Evropská komise problémem zabývat a předpis připravit. Novinářům to ve středu řekl předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba.

Evropská iniciativa navazuje na loňskou konferenci o bydlení pro všechny (Housing for All), která se konala ve Vídni. Cílem je usnadnit lidem v celé unii přístup k bydlení. K požadavkům patří třeba zjednodušení čerpání peněz z fondů EU na dostupné či sociální bydlení, nastavení pravidel pro krátkodobé pronajímání přes digitální platformy či výjimka z maastrichtských kritérií pro veřejné investice do dostupných bytů.

V Česku je možné archy podepisovat ve všech poradnách Sdružení nájemníků ČR. Do sbírání podpisů se zapojila i Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) a její organizace či Rada seniorů. Elektronicky je možné údaje vyplnit na adrese www.housingforall.eu, kde jsou i bližší informace.

Podle iniciativy je bydlení v Evropě příliš drahé a stává se luxusem. Skoro 82 milionů Evropanů a Evropanek vydává za střechu nad hlavou víc než dvě pětiny svých příjmů, uvádí iniciativa na webu. Dodává, že čekací doba na obecní či sociální byt se prodlužuje a přibývá lidí v bytové nouzi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek