Vláda vybere kandidáta do Evropské komise do konce srpna

19.07.2019
Euroskop, čtk

Vláda rozhodne o českém kandidátovi do Evropské komise do konce srpna. Novinářům to ve čtvrtek při návštěvě Jihočeského kraje řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet podle něj zatím čeká na potvrzení, zda předsedkyně příští komise Ursula von der Leyenová myslela vážně své dřívější prohlášení, že bude chtít po každé zemi dva kandidáty, aby z nich mohla vybírat. Babiš ohledně českého výběru přímo nepodpořil dosavadní českou eurokomisařku Věru Jourovou, řekl jen, že v uplynulých pěti letech odvedla hodně práce.

„Vláda o tom bude rozhodovat do konce srpna. Já teď čekám, jestli nová předsedkyně Evropské komise myslí vážně to, co říkala před zvolením, to znamená, že by si přála dva kandidáty za každou členskou zemi,“ řekl Babiš k výběru českého eurokomisaře.

O tom, jakému portfoliu by se měl český zástupce v Evropské komisi věnovat, se podle premiéra jedná. Babiš řekl, že s von der Leyenovou telefonicky hovořil a že se snaží přenášet do Bruselu české představy, konkrétnější ale být nechtěl. V minulosti premiér řekl, že by si přál pro Česko silnější portfolio, než je nynější oblast spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovných příležitosti mužů a žen. Zmiňoval oblasti vnitřního trhu nebo digitalizace.

Jourovou Babiš přímo nepodpořil

Babiš ve čtvrtek také přímo nepodpořil do komise Jourovou, ačkoli v květnu po volbách do Evropského parlamentu řekl, že nynější eurokomisařka je kandidátkou hnutí ANO. „Jak rozhodne vláda, jak se k tomu postaví ČSSD a hnutí ANO, to se uvidí do konce srpna. Ale myslím, že paní Jourová byla úspěšná komisařka,“ uvedl na dotaz, zda má Jourová jeho podporu.

V hnutí ANO se mluví v souvislosti s možnými kandidáty do komise také o europoslankyni Ditě Charanzové (za ANO), která se začátkem července stala místopředsedkyní Evropského parlamentu. „Samozřejmě jsou i různé názory. Kolegové z hnutí mluvili o paní Charanzové,“ řekl Babiš České televizi. Charanzová televizi řekla, že otázku ohledně možné kandidatury do Evropské komise zatím nedostala a v této chvíli je její prioritou funkce místopředsedkyně Evropského parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek