Babiš: Favoritem na eurokomisaře je Jourová

26.07.2019
Euroskop, čtk

Favoritem České republiky na pozici v Evropské komisi (EK) je současná eurokomisařka Věra Jourová. V pořadu Rozstřel na serveru iDNES.cz to ve čtvrtek řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Chtěl by pro ni získat lepší portfolio, o čemž chce mimo jiné v pondělí jednat v Bruselu s předsedkyní EK Ursulou von der Leyenovou. Jourová je nyní eurokomisařkou pro oblast spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovných příležitosti mužů a žen.

„Jednoznačně naším favoritem je Věra Jourová, která už byla komisařka, měla těžké portfolio,“ řekl Babiš s tím, že je Jourová zkušená. „Jde o to, abychom dostali nějaké lepší portfolio. Ale znovu opakuji, evropský komisař je tam pro Evropu, ne proto, aby prosazoval české zájmy,“ dodal.

V neděli na facebooku Babiš napsal, že s Jourovou jednal o tom, o jaké portfolio by mělo Česko v příští komisi usilovat. „Myslím si, že pro nás je důležité nějaké ekonomické portfolio – jsme silná proexportní země, takže logicky bychom měli chtít oblast vnitřního trhu nebo mezinárodního obchodu. Příštích pět let bude taky důležitá oblast digitálu, i tam máme koho nabídnout,“ uvedl tehdy.

V pondělí se i kvůli tomu v Bruselu sejde s Von der Leyenovou. „Myslím, že je to dobrá zpráva, protože ona de facto jednala s francouzským prezidentem, dnes je ve Varšavě. Takže de facto budu pravděpodobně třetí, který dostal termín. V úterý je v Chorvatsku, protože bude mít předsednictví. Udělám všechno pro to, aby Česká republika měla dobré portfolio,“ uvedl předseda vlády.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek