Výbor vzal na vědomí nominaci Jourové na eurokomisařku

21.08.2019
Euroskop, čtk

Sněmovní výbor pro evropské záležitosti v úterý projednal a vzal na vědomí nominaci dosavadní eurokomisařky Věry Jourové na tuto funkci i v novém funkčním období Evropské komise, které začne v listopadu. Neprošlo doporučující stanovisko pro vládu, aby Jourovou na svém jednání schválila. Vláda má v úmyslu formálně nominovat kandidáta do EK v pondělí 26. srpna, řekl v úterý členům výboru premiér Andrej Babiš (ANO). Jourovou označil za velice vhodného kandidáta. Projednání nominace ve výboru je nutnou podmínkou pro to, aby návrh mohla schválit vláda.

Babiš zdůraznil, že Jourová není kandidátkou vládního hnutí ANO, ale kandidátkou české vlády a v EK bude hájit evropské zájmy. „My chceme jasně říci, že hlavní slovo v Evropě má mít Evropská rada, kde sedí premiéři a prezidenti, to má být koaliční vláda Evropy,“ prohlásil. Komise má pak podle něj vykonávat rozhodnutí Evropské rady a nemá být politickým útvarem.

Také Jourová řekla, že nemůže jakožto eurokomisařka zastupovat české zájmy. Je ale přesvědčena, že všechno, co navrhla a prosadila, bylo ku prospěchu ČR.

„Nejsem federalistka,“ řekla Jourová poslancům. „Jsem pro to, aby Evropa dělala méně a lépe,“ dodala. Dosud měla na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost příležitostí mužů a žen. Babiš si ale přeje, aby Česko získalo jinou oblast, například vnitřní trh nebo digitalizaci. Jourová mezi svými svými preferencemi, pokud jde o portfolio, uvedla digitální agendu, vnitřní trh nebo obchod. Na dotazy poslanců pak představovala své postoje. Je například ráda, že migrační kvóty jsou už minulostí. Bylo podle ní chybou řešit migrační krizi nařízením migračních kvót.

Jourovou musí kromě vlády schválit také europoslanci

Vláda projedná nominaci Jourové až v poslední možný termín, podle Babišova dřívějšího vyjádření musí být do 26. srpna vybrané jméno odesláno do Bruselu. Premiér ale odmítl, že by pozdější nominace kandidátky na eurokomisařku mohla negativně ovlivnit to, jaké portfolio Česko získá.

Na konci září čeká kandidáty na eurokomisaře slyšení v Evropském parlamentu, jehož schválení potřebují pro zisk postu. Nová komise vedená Ursulou von der Leyenovou začne úřadovat od 1. listopadu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek