Český a irský ministr zahraničí budou jednat o vývoji po brexitu

27.08.2019
Euroskop,ČTK

Otázky spojené s očekávaným odchodem Velké Británie z EU mají být jedním z témat, o nichž dnes v Praze budou mluvit český ministr zahraničí Tomáš Petříček s irským protějškem Simonem Coveneym. Věnovat se budou také unijním tématům včetně rozpočtu a složení Evropské komise, transatlantickým vztahům nebo situaci v Rusku, uvedl tiskový odbor české diplomacie.

Britský premiér Boris Johnson chce Spojené království vyvést z unie v souladu s posunutým termínem na konci října i za cenu odchodu bez dohody. Chce, aby z původní dohody zmizela takzvaná irská pojistka, která má zabránit vzniku kontrol na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Francouzský prezident Emmanuel Macron minulý týden výrazné změny původní dohody odmítl. Irská pojistka podle něj garantuje stabilitu v Irsku a celistvost jednotného trhu Evropské unie. Podle německé kancléřky Angely Merkelové by ale bylo možné náhradu za pojistku nalézt.

Coveney zavítá do Prahy v rámci mise po státech EU. Jako host se v Černínském paláci zúčastní porady s velvyslanci. Na programu má také schůzku s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek