Jihočeští zemědělci odmítají pevné limity u dotací z EU

27.08.2019
Euroskop,ČTK

Jihočeští zemědělci odmítají zavedení pevného limitu, tzv. zastropování dotací z EU. Zanikla by tak podle nich řada živočišných chovů v ČR. Na agrosalonu Země živitelka to dnes ČTK řekli ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná a předseda Agrární komory Strakonice Bohumil Hradecký.

Zemědělci jednali s jihočeskými poslanci a senátory. Žádají, aby zůstal stejný rozpočet na zemědělskou politiku jako dosud. Pokud by nově platilo, že bude dána maximální výše dotace v eurech, tyto pevné limity u dotací EU by postihly zemědělce, kteří v ČR hospodaří na 90 procentech všech ploch.

„Sazba je na hektar, ale jakmile by podniky přesáhly celkovou částku, nedostaly by už ani euro. Příklad: podnik bude mít dotaci 200 eur na hektar a strop je třeba 60.000 eur… Všichni velcí mají hlavně hospodářská zvířata, krávy a prasata. Zastropování by vedlo k likvidaci živočišné výroby v České republice. Týká se asi 140.000 vlastníků,“ řekla Šťastná. Politici zemědělce podporují.

Zemědělské podniky, které hospodaří na 1000 a více hektarech, mají 64 procent všech dojnic v ČR. Zatímco ti, kteří vlastní do 50 dojnic, se na české výrobě podílí třemi procenty, chovy nad 500 kusů se podílí na republikové živočišné výrobě ze 45 procent. „To jsou dojnice. U prasat je to ještě výraznější,“ řekla ředitelka.

Zemědělci v Česku dostávají na obhospodařovanou plochu a chov zvířat ročně zhruba 32 miliard korun. Převážná část peněz je z evropských fondů. Ministerstvo zemědělství bude v novém evropském programovém období zemědělské politiky navrhovat zavedení vyšších přímých plateb na prvních 133 až 150 hektarů farmy. Průměrná velikost zemědělského podniku v ČR je nejvyšší v EU, právě 133 hektarů.

Jihočeští zemědělci na jednání s politiky vyvraceli, jak řekl Hradecký, mýty o českém zemědělství. Patří k nim to, že ČR má špatnou strukturu zemědělství, která ničí krajinu. „Vyvrací to už jenom fakt špičkových výnosů zemědělských plodin, které by při špatně obhospodařované půdě nemohly být. Spotřebu pesticidů máme řádově proti jiným sousedním státům poloviční, podle dat Eurostatu. Mýtem je i to, že zemědělci způsobují masivní erozi půdy. Na okres připadají maximálně necelé dva erozní případy za rok, což je zcela srovnatelné s Bavorskem,“ řekla Šťastná.

Agrosalon Země živitelka skončí 27. srpna. Představuje se přes 560 vystavovatelů. Loni přilákal téměř 116.000 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek