ČR a Švédsko chtějí více spolupráce v boji proti dezinformacím

10.09.2019
Euroskop, čtk

Se Švédskem chce Česko více spolupracovat na boji proti dezinformacím a hybridním hrozbám. Po pondělním jednání se švédskými politiky to prohlásil český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Šéf diplomacie přicestoval do Stockholmu na jednodenní návštěvu, během které rovněž zahájil výstavu k 30. výročí sametové revoluce, v rámci které je v centru švédské metropole umístěna i nová verze růžového tanku českého umělce Davida Černého.

Petříček ve Švédsku jednal s ministrem obrany Peterem Hultqvistem, ministryní zahraničního obchodu Ann Lindeovou a s předsedou parlamentu Andreasem Norlénem.

„Hovořili jsme především o spolupráci v oblasti obrany a bezpečnosti. Máme zájem posílit spolupráci v oblasti dezinformací, čelení hybridním hrozbám a kybernetických útokům, které se dotýkají všech členských států EU,“ uvedl šéf české diplomacie. Jako příklad uvedl dění v oblasti Baltského moře. „Oblast Baltského moře i oblast Arktidy se stávají zónami, kde dochází k růstu napětí, kde i Švédsko má obavy, jak se bude Rusko chovat. Stále častěji se stává, že švédská plavidla jsou doprovázena ruskými letadly a podobně,“ poznamenal Petříček.

Se švédskou ministryní zahraničního obchodu probírali mimo jiné vztahy Evropské unie s Čínou. „Tam se shodujeme, že ve vztahu k zemím jako je Čína by měla EU posílit své postavení, zejména co se týče vzájemného obchodu. Chceme rovněž zajistit spravedlivé podmínky pro evropské společnosti na čínském trhu,“ uvedl český ministr.

Původně měl Petříček jednat i se svou švédskou kolegyní Margot Wallströmovou, ta ale minulý týden v pátek oznámila svůj úmysl rezignovat, chce se totiž více věnovat rodině. Petříček se s ní proto setkal jen na krátké neoficiální schůzce mezi čtyřma očima. Nový švédský ministr zahraničí by měl být znám v úterý.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek