Jourová bude místopředsedkyní EK pro hodnoty EU a transparentnost

10.09.2019
Euroskop, čtk

Česká eurokomisařka Věra Jourová získala post místopředsedkyně Evropské komise (EK). V novém týmu Ursuly von der Leyenové bude mít na starosti dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost. Oznámila to dnes budoucí předsedkyně EK na tiskové konferenci v Bruselu.

Komise bude mít osm místopředsedů, mezi nimiž bude i dosavadní místopředseda Maroš Šefčovič ze Slovenska, který se bude starat o vztahy mezi unijními institucemi. Nejdůležitější posty výkonných místopředsedů obsadí Nizozemec Frans Timmermans, Dánka Margrethe Vestagerová a Lotyš Valdis Dombrovskis.

Osm komisařů už má zkušenost z Junckerovy komise

Ve vrcholném orgánu unijní exekutivy von der Leyenové bude 14 mužů a 13 žen, což je o čtyři více než v dosavadní EK Jeana-Clauda Junckera. Osm komisařů včetně Jourové a Šefčoviče působí i v jím vedené komisi.

Von der Leyenová zdůraznila, že se při sestavování komise snažila nejen o vyvážený počet mužů a žen, ale i o regionální rovnováhu. Celkem čtyři místopředsednická křesla proto obsadí politici z postkomunistických zemí, mezi nimiž je kromě Dombrovskise, Jourové a Šefčoviče i Chorvatka Dubravka Šuicaová, jejíž náplní bude demokracie a demografie.

Místopředsedou bude i Španěl Josep Borrell, který bude novým šéfem unijní diplomacie. Osmé místopředsednické křeslo připadne někdejšímu mluvčímu komise, Řekovi Margaritisi Schinasovi, který se bude starat o ochranu evropského způsobu života.

Babiš považuje nominaci Jourové za úspěch

Pro Českou republiku je velký úspěch, že má poprvé významný post místopředsedy Evropské komise (EK), napsal ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Je to vyznamenání pro Česko a ve spojení s portfoliem i ohromná důvěra, uvedl. „Bylo mou prioritou získat takto vlivný vysoký post pro Českou republiku. Jedná se o prestižní pozici s vysokým vlivem v Bruselu, důležitý a koncepční post,“ uvedl Babiš.

Předseda vlády to považuje za ocenění pro Česko i Jourovou. Zároveň kvitoval, že střední Evropa bude mít ve vedení EK dva zástupce. Kromě Jourové bude místopředsedou také slovenský eurokomisař Maroš Šefčovič.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek