Praha ve čtvrtek hostí summit V4 a západobalkánských zemí

11.09.2019
Euroskop, čtk

Na Pražském hradě se ve čtvrtek uskuteční summit premiérů zemí visegrádské čtyřky (V4 – ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), ke kterému se připojí i lídři zemí západního Balkánu.

Premiéry Slovenska Petera Pellegriniho, Maďarska Viktora Orbána a Polska Mateusze Morawieckého uvítá předseda české vlády Andrej Babiš na Pražském hradě v 10:30. Následovat bude hodinu a půl dlouhé pracovní jednání.

Česko převzalo předsednictví ve visegrádské skupině na počátku července od Slovenska. Za cíl si dalo mimo jiné zvyšování koaličního potenciálu skupiny v Evropské unii. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka chce ČR prosazovat posilování spolupráce EU se státy Východního partnerství a podporovat integraci zemí západního Balkánu do unie.

Na programu jsou reformy a integrační snahy balkánských zemí

Po poledni pak na pracovní oběd na Hrad dorazí zástupci vlád balkánských zemí. Podle Úřadu vlády přijede srbská premiérka, předsedové vlád Severní Makedonie, Černé Hory, Albánie, Bosny a Hercegoviny. Program uzavře odpolední tisková konference.

Na společném summitu se mají státy podělit o zkušenosti z regionu západního Balkánu z minulých pěti let a hovořit o doporučeních do budoucna, vyplývá z materiálu k summitu, kterým se v pondělí zabývala vláda. Hovořit by se mělo i o hospodářských vztazích včetně toho, jak zlepšit reformní a integrační procesy v regionu. „Na programu jednání budou také aktuální unijní otázky a program českého předsednictví ve V4,“ stojí v materiálu.

V souvislosti se summitem budou na Hradě z provozních a reprezentačních důvodů uzavřeny některé objekty, informovala dnes Správa Pražského hradu. Uzavírky se týkají kaple svatého Kříže, Císařské konírny, vyhlídkové věže katedrály sv. Víta, obrazárny či informačního střediska na druhém nádvoří.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek