ČR navštíví finský premiér a německý ministr zahraničí

24.09.2019
Euroskop, čtk

Finský premiér Antti Rinne navštíví 30. září Česko. Se svým protějškem Andrejem Babišem (ANO) chce jednat především o aktuálních tématech Evropské unie, které Finsko toto pololetí předsedá. Ve stejný den dorazí do Česka i německý ministr zahraničí Heiko Maas, který by měl jednat s Babišem, s vicepremiérem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem a s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (oba ČSSD) především o bilaterální spolupráci. Maas se na německé ambasádě také zúčastní oslav 29. výročí sjednocení Německa.

Finský premiér bude s českým protějškem jednat o víceletém finančním rámci EU na roky 2021 až 2027 či o brexitu. Debatovat by podle materiálu pro jednání české vlády měli také o prioritách nové Evropské komise, která začne fungovat od listopadu, nebo o prevenci nelegální migrace do Evropy.

Rinneho návštěva je součástí jeho cesty po evropských zemích, kde představuje priority finského předsednictví v EU a jejich dosavadní naplňování. Po setkání s Babišem bude pokračovat z Česka do Maďarska.

Za týden navštíví Prahu také německý ministr Maas. Hlavní jednání ho čeká s Petříčkem, s nímž by měl podle materiálu pro jednání české vlády probírat zejména bilaterální vztahy a program česko-německého dialogu do roku 2021. Zabývat se budou i aktuálními evropskými tématy. Maas by se měl sejít také s Babišem a s Hamáčkem, večer se společně s Petříčkem zúčastní na německé ambasádě oslav výročí sjednocení Německa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek