Česko se zapojilo do Evropského dne bez úmrtí na silnicích

26.09.2019
Euroskop, čtk

Česko se podruhé zapojilo do Evropského dne bez úmrtí na silnicích, který každoročně připadá na 26. září. Projekt Edward (European Day Without A Road Death) usiluje o trvalé snižování počtu obětí dopravních nehod. K akci se mohou přidat i čeští řidiči tak, že na stránkách projektu složí tzv. slib bezpečnosti.

Ve slibu se řidiči zavazují dodržovat pravidla bezpečného provozu na nebo například připomínat své rodině, přátelům a kolegům, aby si dávali obzvláštní pozor na silnicích. Podle organizátorů má symbolický den sloužit k tomu, aby lidé přemýšleli nad svým chováním na silnicích a přístupem k řízení.

Projekt Edward se poprvé konal v roce 2016, zúčastnilo se ho 27 evropských zemí. V 15 z nich na silnicích nikdo nezemřel, ve zbytku zaznamenali organizátoři 43 zemřelých. Stejný počet lidí zemřel i o rok později, v roce 2018 se počet usmrcených navýšil o sedm lidí. Loni se do projektu zapojilo 24 zemí, nikdo během akce nezemřel v 18 z nich. Podle prezidenta evropské organizace TISPOL Volkera Orbena zemře na evropských silnicích v průměru 70 lidí denně.

Od ledna do srpna letošního roku zemřelo na českých silnicích 352 lidí. Za celý loňský rok zemřelo při nehodách v ČR 565 lidí, o 63 více než v roce 2017 a současně nejvíc za poslední tři roky. Česku se zatím nedaří naplňovat národní strategii, jejímž cílem bylo snížení počtu obětí dopravních nehod na úroveň EU. Podle té by nemělo být za celý letošní rok na silnicích usmrceno víc než 362 osob.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek