Na Gotta vzpomínají i zahraniční diplomaté působící v ČR

02.10.2019
Euroskop, čtk

Na zpěváka Karla Gotta, který v úterý zemřel ve věku 80 let, vzpomínají i zahraniční diplomaté, kteří působí v Česku. Ve stanoviscích zveřejněných na sociálních sítích připomínají momenty z Gottovy kariéry a vyjadřují Česku soustrast.

„Včera (v úterý) odešel Karel Gott, ale jeho hlas i melodie budou znít v naších srdcích navždy,“ reagoval na zprávu o zpěvákově úmrtí německý velvyslanec v Česku Christoph Israng. Na twitteru také připomněl, že v červnu předal Gottovi cenu Trebbia za přínos k dialogu národních kultur, označil to za velkou čest.

Slovy „Sbohem, Karle Gotte“ se na twitteru rozloučil s českým zpěvákem britský velvyslanec v Česku Nick Archer. Na sociální síti také zveřejnil snímek, na kterém je zachycen Gott v 70. letech v Londýně s britským zpěvákem Johnem Lennonem a jeho ženou Yoko Ono.

Na Gotta vzpomíná i francouzské velvyslanectví. „Děkujeme za radost, kterou jste přinesl lidem,“ uvedla ambasáda na twitteru.

Ruské velvyslanectví vyjádřilo hluboký zármutek nad Gottovou smrtí. „Jeho život a tvorba se staly příkladem oddanosti umění, slušnosti, odvahy umělce a člověka. Talent a profesionalita a rovněž osobní vlastnosti získaly Karlovi Gottovi slávu a lásku publika daleko za hranicemi České republiky. Jeho smrt je těžkou ztrátou pro miliony obdivovatelů ‚českého slavíka‘ v Rusku, v jejichž paměti a srdcích zůstane navždy,“ uvedla ambasáda na dotaz ČTK.

Lítost nad Gottovým úmrtím vyjádřil americký velvyslanec v Česku Stephen King, zpěváka označil za skutečnou legendu. „Jeho hudba bude žít navždy v srdcích všech, kdo ho milovali,“ uvedl. Vyjádřil soustrast Gottově rodině i všem Čechům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek