Zákaz olověné munice by mohl platit v EU od roku 2023

07.10.2019
Euroskop, čtk

Zákaz olověné munice i rybářských olůvek by mohl v Evropské unii platit od roku 2023. Upozornili na to jeho odpůrci z řad rybářů, myslivců a dalších držitelů zbrojních průkazů s odkazem na plán Evropské agentury pro chemické látky (ECHA). Na předkládání připomínek agentura tento týden stanovila lhůtu do půlky letošního prosince.

Tato veřejná konzultace poslouží jen jako alibi, že opatření bylo projednáno s odbornou i laickou veřejnosti, uvedl v prohlášení Bohumil Straka, viceprezident organizace majitelů zbrojních průkazů Liga Libe. „Z minulosti bohužel na několika příkladech víme, že podobné veřejné konzultace formou ankety bývají úředníky připravovány a interpretovány naprosto tendenčně a účelově,“ uvedl.

Proti plošnému zákazu olověného střeliva a olůvek v EU se předminulý týden postavila Sněmovna. Odmítla, aby orgány EU zasahovaly do funkčního systému držení zbraní a střeliva podle českého práva. Vláda by proto podle dolní komory měla zajistit na úrovni orgánů EU potřebnou menšinu proti přijetí zákazu.

Evropská komise původně zvažovala pouze zákaz používání olova v mokřadech, což je již v Česku uzákoněno. ECHA ale doporučila olovo zcela zakázat, argumentovala dopady na životní prostředí. Proti se postavili čeští ministři obrany a vnitra, podle nichž by to mohlo ohrozit obranyschopnost a bezpečnost země. Vhodná alternativa olověného střeliva podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) neexistuje. Užívání střel z oceli, mosazi, bismutu nebo wolframu by zhoršilo bezpečnost střelby a až několikanásobně ji prodražilo. Stejný názor zastává i vlašimský výrobce munice Sellier & Bellot.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek