Česko chce poslat peníze na výcvik libyjské pobřežní stráže

08.10.2019
Euroskop, čtk

Ministerstvo obrany plánuje podpořit libyjskou pobřežní stráž, na výcvik jejích členů pošle 20.000 eur (asi 515.600 korun). Návrh v úterý předloží vládě ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). ČTK to v pondělí sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva. Evropská unie libyjskou pobřežní stráž podporuje ve snaze řešit migraci proudící přes tuto zemi do Evropy.

Členové Libyjské národní pobřežní stráže a námořnictva jsou cvičeni v rámci operace EUNAVFOR MED Sophia. Státy EU na výcvik dosud vynaložily 2,7 milionu eur (69,6 milionu korun). „Aby mohl pokračovat, je třeba zajistit dalších 120.000 eur, do nichž patří aktuálně navrhovaná česká pomoc,“ uvedl Fajnor. Dodal, že v roce 2016 a 2017 Česká republika přispěla dohromady 90.000 eur (asi 2,3 milionu korun).

„Navrhovaný finanční příspěvek na podporu výcviku Libyjské národní pobřežní stráže a námořnictva je v souladu s dlouhodobou pozicí vlády ČR, která podporuje systémové řešení migrační krize včetně posílení spolupráce se zeměmi původu a tranzitu migrace tak, aby byla zastavena přímo v zemích původu migrujících obyvatelstva,“ poznamenal Fajnor.

Cílem mise EUNAVFOR MED Sophia je boj proti pašerákům lidí ve Středozemním moři. Česká republika se do ní zapojila od počátku v roce 2015. Nyní má česká armáda na velitelství mise v Římě čtyři své příslušníky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek