Podle Eurostatu je u nás „chudých“ nejméně v Evropě

22.09.2005
V Evropská unii hrozí chudoba nejvíce Slovákům, z nichž nebezpečně nízké příjmy tam má 21 procent všech obyvatel.

Nejmenší riziko chudoby je podle Eurostatu v České republice, kde se s výrazně podprůměrnými příjmy potýká jen osm procent lidí. V celé EU bylo chudobou v roce 2003 ohroženo asi 72 milionů lidí, vyplývá z nové studie statistického úřadu Eurostat.

Eurostat používá k výpočtu chudoby takzvaného mediánu, tedy platu, na který dosáhne přesně polovina populace. Za chudého potom statistici považují každého, který má méně než 60 procent této částky. Například v České republice tak chudobou statisticky trpí lidé s čistým měsíčním příjmem zhruba do 7000 Kč měsíčně.

Měřítko chudoby je však v Evropě velmi relativní, upozorňují statistici. Zatímco v Lotyšsku je vůči ostatním spoluobčanům chudých asi 16 procent obyvatel, třeba proti Lucemburčanům by byli chudí téměř všichni, protože jejich životní úroveň je téměř sedmkrát nižší.

Podobné problémy jako Slováci mají i obyvatelé Irska a jižních států unie – Řecka, Itálie, Španělska a Portugalska, kde chudoba trápí přibližně pětinu občanů. V Turecku, které bude na svůj vstup do EU ještě řadu let čekat, je to dokonce čtvrtina populace. Naopak v Maďarsku, Slovinsku či skandinávských státech má extrémně podprůměrné příjmy jen deset až 12 procent obyvatel.

Statistiky potvrzují, že chudobu v EU výrazně snižuje vyplácení důchodů a různých sociálních dávek. Bez sociální politiky států by v chudobě žilo 40 procent občanů ČR i celé Evropské unie, v Polsku dokonce téměř 50 procent. Nejvíce pomáhají sociální dávky snižovat chudobu v Dánsku, Švédsku, ČR a Finsku, naopak nejméně v Řecku, Španělsku a Itálii.

Platy se však poměrně výrazně liší i v rámci jednotlivých států unie. Na Slovensku má pětina nejchudších lidí pětkrát nižší příjmy než pětina nejbohatších. Ve Velké Británii nebo Řecku je tento poměr téměř sedm ku jedné, naopak v ČR nebo Maďarsku méně než čtyři ku jedné.

Sdílet tento příspěvek