Vláda schválila opatření Evropské unie kvůli brexitu bez dohody

09.10.2019
Euroskop, čtk

Velká Británie by i po brexitu bez dohody mohla příští rok čerpat evropské peníze, ale musela by i dál přispívat do rozpočtu EU. Vyplývá to z nařízení Evropské komise, ke kterému vypracovalo české ministerstvo financí (MF) materiál, v úterý jej schválila vláda. Dokument nyní vláda předloží k souhlasu Sněmovně i Senátu. Následně může kabinet s nařízením vyslovit souhlas v Radě EU. Velká Británie má Evropskou unii opustit 31. října, pokud nakonec nepožádá o další odklad termínu brexitu.

„Návrh za jasně stanovených podmínek zachovává a prodlužuje na rok 2020 dočasnou možnost Spojeného království a subjektů Spojeného království, se nadále účastnit programů tak, jako by Spojené království zůstalo členem EU,“ uvádí dokument ministerstva. Podmínkami je však písemný závazek Velké Británie, že bude nadále přispívat do rozpočtu EU na rok 2020 a umožní pokračování kontrol a auditů unijních prostředků.

Evropská komise od nařízení očekává, že by mohlo přispět i k dosažení finančního vyrovnání mezi EU a Velkou Británií. To by mohlo být zajištěno po brexitu bez smlouvy sjednáním separátní mezinárodní dohody.

Z pohledu Česka je podle materiálu ministerstva financí klíčové, aby Velká Británie v maximální míře dostála svým finančním závazkům z dob členství v EU, tedy aby uhradila svůj příspěvek do rozpočtu EU za roky 2019 i 2020. „ČR proto podpořila předchozí krizové nařízení, které komise předložila v únoru 2019 a které by zmírnilo dopady případného brexitu bez dohody na financování rozpočtu 2019. Ze stejných důvodů ČR podporuje prodloužení právní úpravy za stejných podmínek i na rok 2020,“ uvedl úřad.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek