Česká diplomacie podpoří rozšíření EU o balkánské země

11.10.2019
Euroskop, čtk

Česko jednoznačně podporuje vstup zemí Západního Balkánu do Evropské unie. Vyplývá to ze závěrů dnešní schůzky ústavních činitelů k české zahraniční politice. Česká diplomacie bude usilovat o to, aby EU bez odkladu zahájila přístupová jednání s kandidátskými zeměmi, Severní Makedonií a s Albánií, a urychlila i dosavadní rozhovory se Srbskem a Černou Horou.

Rozšíření EU o další balkánské země bude předmětem jednání na nadcházejícím unijním summitu příští týden, na němž bude ČR zastupovat premiér Andrej Babiš.

Čeští ústavní činitelé očekávají, že pro nově ustavenou Evropskou komisi bude příprava na rozšíření EU jednou z priorit s cílem mít první kandidáty připraveny na vstup během příštího víceletého rozpočtového období EU, to jest do konce roku 2027.

Rozšíření bloku je podle ústavních činitelů nejsilnějším prostředkem k šíření bezpečnosti, stability a prosperity v tomto neklidném regionu. Zdůraznili však, že veškerý pokrok v přístupových jednáních má být vždy podmíněn plněním předepsaných kritérií, důvěryhodností politické reprezentace, jakož i posunem v řešení bilaterálních sporů v regionu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek