Vláda schválila Národní kosmický plán 2020-2025

15.10.2019
Euroskop

Vláda schválila na jednání v pondělí 14. října Národní kosmický plán 2020-2025, který má Českou republiku i v dalších letech udržet na špici kosmickém odvětví.

Rozvoj oblasti kosmických aktivit schválený dokument považuje za důležitou součást rozvoje hospodářství a dobrého jména České republiky s obrovským ekonomickým, sociálním, strategickým a bezpečnostním potenciálem. Česká republika disponuje světově uznávanými odborníky i úspěšnými firmami v oboru.

Kosmické odvětví a aktivity s ním spojené již dávno nejsou jen záležitostí vědy. Představují odvětví s obrovským ekonomickým, sociálním, strategickým a bezpečnostním potenciálem, který ovlivňuje všechny oblasti života a zvyšuje konkurenceschopnost a inovační a vyspělé technologie zúčastněných zemí. Národní kosmický plán chápe kosmické aktivity jako veškeré státní, průmyslové a vědecké činnosti, které směřují k využití možností a příležitostí, které kosmický prostor skýtá pro společnost.

Rozvoj českého kosmického sektoru je úzce svázán s evropskými kosmickými politikami a strategiemi Evropské kosmické agentury (ESA) a Evropské unie (EU). Zvláštní zájem ČR je spojen s činností Agentury EU pro evropský globální navigační družicový systém (GSA) se sídlem v Praze, jejíž působnost se od roku 2021 značně rozšiřuje na celý kosmický program EU (na základech GSA vznikne Agentura EU pro kosmický program, EUSPA).

V příštích pěti letech bude Česká republika na kosmické programy jako člen Evropské kosmické agentury (ESA) dávat 1,53 miliardy korun ročně. Je to stejná částka jako v předchozích letech. Stát chce vesmírnými programy podpořit zejména budování českých kapacit pro kosmické technologie a zvyšování konkurenceschopnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek