Konference se zaměří na rovný přístup k sexuálním menšinám

24.10.2019
Euroskop, ČTK

Přes 500 aktivistů a představitelů ze zemí Evropy a střední Asie začne dnes v Praze jednat o prosazování rovného přístupu k sexuálním menšinám. Výroční konference, kterou pořádá organizace ILGA-Europe ve spolupráci s českým spolkem Prague Pride a platformou PROUD, potrvá do soboty. Akce letos připomíná půl století od počátku hnutí za práva gayů a lesbických žen.

Organizace ILGA vznikla v roce 1978. Její evropská odnož se ustavila v roce 1996. Nyní zastřešuje přes 600 organizací z 54 zemí Evropy a střední Asie. Podporuje hnutí lesbických žen, gayů, bisexuálů, translidí a intersexuálů (LGBTI) a prosazuje jejich zájmy. Vyjednává například s EU a dalšími institucemi.

Konference se konají každý rok v jiné zemi. Letošní akci dnes zahájí ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Účastníci a účastnice chtějí jednat o situaci v jednotlivých zemích a o strategiích k zajištění rovného přístupu k sexuálním menšinám. Upozornit chtějí na zhoršování podmínek lidí LGBTI v některých státech.

Mottem akce je Spolu jsme silnější. Konference tak připomíná 50 let od takzvaných stonewallských nepokojů, které koncem června 1969 odstartovala policejní razie v newyorském tanečním gaybaru Stonewall Inn. Návštěvníci se bránili zatýkání, k němuž stačilo podezření na homosexuální chování. Následná pouliční bitva pak trvala několik dní. Aktivisté označují tuto událost za počátek hnutí za práva sexuálních menšin.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek