ČR získala v EU zelenou pro systém přenesené povinnosti u DPH

11.11.2019
Euroskop, čtk

Členské státy Evropské unie v pátek České republice schválily zavedení systému přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH). ČTK to po jednání unijních ministrů financí řekla ministryně Alena Schillerová, podle níž vláda co nejdříve předloží zákon potřebný k zavedení systému takzvané reverse charge. České úřady jej budou s ohledem na délku přijímání legislativy schopny zavést nejdříve ke konci příštího roku. Podle premiéra Andreje Babiše je proto už nyní třeba přemýšlet také o tom, jak platnost novinky prodloužit. Nyní totiž bude možné systém využívat jen do poloviny roku 2022.

Členské země spolu s Evropským parlamentem (EP) přijaly pravidla umožňující využívat přenesení daňové povinnosti z prodejce na kupujícího už před rokem. Česko v lednu požádalo o možnost systém spustit a nyní jen čekalo na to, až se státy k žádosti kladně vyjádří.

Podle Babiše, který reverse charge dlouhodobě označuje za svou prioritu, systém výrazně pomůže zlepšit výběr daní. Česko si prosazení změny v Radě EU vyvzdorovalo trvalým tlakem, když hrozilo blokovat některé daňové úpravy požadované například Francií.

Systém má zabránit podvodům při placení DPH

Přenesení daňové povinnosti je založeno na tom, že povinnost přiznat DPH se přesouvá z poskytovatele plnění na jeho příjemce, čímž se znemožňují takzvané karuselové podvody. Jde především o podvody v řetězci, kdy dodavatel zboží nebo poskytovatel služby neuhradí daň na výstupu, zatímco konečný příjemce plnění uplatní nárok na odpočet daně na vstupu.

Režimu přenesené daňové povinnosti mají podléhat veškeré transakce u zboží a služeb překračující 17.500 eur (zhruba 450.000 korun).

Platnost systému bude zřejmě třeba prodloužit

„Je třeba si přiznat, že povolení té dočasné výjimky trvalo pět let a platí do poloviny roku 2022,“ připustila Schillerová, že na zavedení systému nezbývá moc času. Systém je totiž možné uplatňovat pouze do konce června 2022, kdy mají v EU začít platit nová pravidla pro výběr DPH. Legislativní proces v Česku podle ministryně trvá až rok a ještě před jeho zahájením chce Schillerová v polovině listopadu nový princip prodiskutovat se zástupci podniků.

„Musíme přemýšlet o tom, že bychom hned požádali o nějaké prodloužení. Samozřejmě, mít legislativu, ale mít možnost (ji využívat) jenom rok, tak to je samozřejmě nesmysl. To určitě nepřinese nic pozitivního ani pro firmy ani pro stát,“ řekl novinářům Babiš, který je nyní na návštěvě v Lucembursku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek