BIS: Nejvíc loni škodili proruští aktivisté a jejich dezinformace

26.11.2019
Euroskop,ČTK

Nejzávažnější hrozbu pro ústavnost Česka představovalo v minulém roce podle výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) šíření dezinformací proruskými aktivisty. V posledních letech stále intenzivněji, koncepčněji a systematičtěji brojí proti politickému uspořádání v Česku a členství země v EU a NATO, konstatuje dnes zveřejněná zpráva kontrarozvědky.

Tradiční extremistická scéna jak v levém, tak pravém spektru podle ní loni stagnovala, stejně tak projevy anarchistů. Proruští aktivisté přitom pocházejí z širokého okruhu subjektů bez ohledu na pravolevé dělení a formální postavení.

„Jde o členy nejrůznějších nacionalistických a populistických hnutí, některých stran, zapsaných spolků, neformálních iniciativ a sdružení osob i nezařazené jednotlivce, včetně osob a skupin vzešlých z dříve působícího protiimigračního hnutí,“ uvádí zpráva. Do skupiny zahrnuje média, která se prezentují jako nezávislá či alternativní, osoby usilující o územní rozdělení Ukrajiny a kozácká uskupení.

Motivaci těchto skupin vysvětluje BIS ideologickým spřízněním, obdivem k režimu prezidenta Vladimira Putina či adorací Ruska obecně. „U některých osob nicméně existují indicie o jejich přímé provázanosti s ruskou státní mocí či řízení zpravodajskými službami Ruské federace,“ uvádí. Jejich škodlivé působení vidí BIS v tom, že za využití zavádějících, manipulativních či lživých tvrzení ovlivňují veřejné mínění a vyvolávají a udržují strach a napětí ve společnosti. To přispívá k polarizaci a radikalizaci společnosti a podkopávání důvěry obyvatel v principy svobodného demokratického státu.

Mezi dominantní témata pravicových extremistů stejně jako v předchozích letech patřila kritika migrační politiky, vrátila se i protiromská rétorika. Veřejné aktivity anarchistů stagnovaly. Militantně orientovaní anarchisté byli podle BIS prakticky neaktivní. Fragmentováni byli radikální komunisté, někteří proto zvažovali vytvoření širší levicové fronty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek