Česká armáda obměnila své vojáky ve vojenské misi v Mali

27.11.2019
Euroskop, čtk

Česká armáda v těchto dnech obměnila své vojáky ve vojenské misi v Mali. Velitelství výcvikové mise Evropské unie v Bamaku i výcvikového centra na základně Koulikoro nově hlídají vojáci ze 7. mechanizované brigády. Armáda to uvedla na svých webových stránkách.

V Mali je česká armáda zapojena ve dvou misích, a to výcvikové EUTM, do které může poslat podle platného mandátu až 120 vojáků, a mise MINUSMA pod patronátem Organizace spojených národů (OSN), ve které teď slouží pět českých vojáků.

Armáda nyní vyměnila vojáky z mise Evropské unie, ve které má dvě jednotky. V první mají čeští vojáci na starosti ochranu velitelství mise, které je umístěno v hlavním městě Bamako. Zároveň mají za úkol doprovázet velitele nebo štáb mise či zajišťovat ochranu a doprovod důležitým návštěvám. Od letošního března v této asi třicetičlenné jednotce sloužili vojáci 53. pluku průzkumu a elektronického boje z Opavy, doplnili je příslušníci žateckého 41. mechanizovaného praporu.

Za dobu svého působení vyjeli vojáci téměř v 500 případech mimo základnu, 250 dní zabezpečovali ochranu a obranu velitelství mise, poskytovali síly rychlé reakce a byli připraveni také zajistit ochranu letecké zdravotnické evakuaci zraněných. „I přes náročné klimatické podmínky, nevyzpytatelné prostředí hlavního města Bamako a délku odloučení od svých blízkých splnila 1. jednotka ochrany Bamako úkoly na výtečnou,“ uvedla armáda.

Příští rok česká armáda v Mali velení výcvikové mise EU na půl roku převezme. Velitelem bude ředitel Agentury komunikačních a informačních systémů brigádní generál František Ridzák. Zároveň Česko zvažuje další podporu malijským ozbrojeným silám v boji proti teroristickým skupinám v regionu, uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Francouzský deník Le Monde v pondělí napsal, že by se Česko mělo s dalšími státy zapojit do operace speciálních sil v Mali, Burkině Faso a Nigeru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek