MPO dostalo k energeticko-klimatickému plánu stovky připomínek

06.12.2019
Euroskop,ČTK

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dostalo k návrhu vnitrostátního energeticko-klimatického plánu při meziresortním připomínkovém řízení stovky připomínek. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Plán po členských státech včetně České republiky požaduje Evropská unie. Má mimo jiné obsahovat závazky, kterým jednotlivé země chtějí přispět k záměrům EU v této oblasti.

Filipová uvedla, že podle legislativy EU musí Česko finální verzi dokumentu předat Evropské komisi do konce tohoto roku. „Měl by se tedy předložit ještě na prosincové jednání vlády,“ sdělila. Materiál se zabývá třeba energetickou účinností či rozvojem obnovitelných zdrojů.

MPO v dokumentu mimo jiné připomíná, že v oblasti obnovitelných zdrojů energie byl odsouhlasen celoevropský cíl do roku 2030 na úrovni 32 procent vyjádřený jako podíl obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě energie.

„Česká republika navrhuje příspěvek k evropskému cíli do roku 2030 na úrovni 22 procent, což je nárůst o devět procentních bodů v porovnání s vnitrostátním cílem ČR na úrovni 13 procent pro rok 2020. Navržený průměrný meziroční růst podílu obnovitelných zdrojů energie v sektoru vytápění a chlazení pak odpovídá jednomu procentu. V oblasti dopravy je cíl stanoven závazně pro všechny členské státy na úrovni 14 procent,“ píše v materiálu ministerstvo.

Programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák míní, že slabým místem navrhovaného plánu je mimo jiné minimální důraz na rozvoj moderních prvků energetiky, kterými jsou například fotovoltaické zdroje, bateriová úložiště či větrné elektrárny. „Čistě prakticky – v Česku je stále okolo 300.000 domácností, které v zimě topí uhlím. Cílem vlády by měl být rozvoj solární energie, kotlů na biomasu nebo energetická renovace, které zbaví tyto domácnosti uhlí,“ řekl ČTK.

Výtky k materiálu má také Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR). V tiskové zprávě minulý týden uvedlo, že vyzvalo vládu, aby se plán zabýval i takzvanou komunitní energetikou, v rámci které vlastní a provozují obnovitelné zdroje energie obce a města. Podle sdružení materiál tuto oblast opomíjí.“Dobře naprojektované a zpracované komunitní projekty obnovitelné energie jsou přínosné pro budoucnost obcí, mohou zajistit úsporu peněz a také zlepšit životní prostředí,“ uvedla ředitelka SMS ČR Jana Přecechtělová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek