Migraci za závažný problém považuje 48 % Čechů

13.12.2019
Euroskop

Až 69 % respondentů se vyjádřilo, že považuje migraci za problém celkově. Jediný problém, kterýž předčil migraci byla dostupnost bydlení v České republice. Data ukázal průzkum od společnosti Mindbridge Consulting pro Institu pro politiku a společnost. Migrace je v české společnosti stále velice diskutované téma, které vyvolává mnoho tenzí a zároveň je opředeno často i fake news.

Tiskové konference se zúčastnila ředitelka Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty Andrea Krchová a místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jaroslav Bžoch. Ten uvedl, že v souvislosti s migrační tématikou musíme nahlížet na problematiku ze dvou pohledů, přiřemž první je otázka zdali se jedná o problém pro Českou republiku. V tomto ohledu místopředseda zahraničního výboru uvedl, že Česká republika není cílovou destinací a zároveň se podle dat nepotýká s vážnou migrací. Pocity strachu a ohrožení plynoucí z migrace tak nejsou v České republice úplně na místě. Druhý pohled se týká Evropy, kdy migrace může představovat bezpečnostní riziko v případě, že EU nemá pod kontrolou migrační toky.

Je důležité uvést, že od roku 2015 došlo ke snížení migrace do EU, a to díky dohodě s Tureckem z roku 2016. Problém s migrací se u české společnosti liší podle toho, z jakých regionů migranti příchází. Největší problém podle respondentů představuje miograce z arabských zemí (93 %) (které představují země Blízkého východu a severní Afriky). Zhruba 48 % respondentů označila za problém migraci ze zemí východní Evropy.

Andrea Krchová namítla, že není z průzkumu není zcela patrné, které odpovědi jsou relevantní, neboť nebylo patrné o jaké migraci je řeč. Média i politici se věnují vice migraci v oblasti Středozemního moře, která se úplně nedotýká České republiky. Kdežto migrace v rámci Evropy, či data o nelegální migraci v České republice už tolik pozornosti nepřitahují.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek