MMR plánuje zrušení Společného regionálního programu

29.09.2005
Podle návrhu MMR, který dohodlo společně s hejtmany krajů by SROP mělo nahradit sedm regionálních operačních programů. Tato myšlenka se ovšem nezamlouvá Ministerstvu financí.

Ministerstvo pro místní rozvoj podle ministra Martínka zahájilo jednání s Ministerstvem financí o rozšíření počtu regionálních operačních programů, pomocí kterých by získávaly finanční prostředky z EU, na sedm místo současného jednoho, jenž je společný pro všechny kraje. MF této myšlence ovšem příliš nakloněno není. Existuje ovšem určitý prostor k vyjednávání, protože již dříve vydalo vyjádření, že chce do budoucna počet programů minimalizovat.

Na zrušení SROP a nahrazení tohoto programu sedmi novými se Martínek již dříve dohodl s hejtmany krajů. Kraje SROP odmítají, protože údajně přehlíží odlišnosti mezi jednotlivými regiony a jejich prioritami. Existenci samostatných regionálních programů ale odmítá ministerstvo financí, které upozorňuje na rizika spojená s velkým množstvím operačních programů.

MMR také plánuje, aby pro regionální otázky zůstal zachován integrovaný program. Ten by řešil například podpory informačních systémů nebo investic do ochrany památek a jejich využití pro cestovní ruch. Systém přidělování finančních prostředků z tohoto programu by vypadal následovně: stát by vypsal program z peněz integrovaného programu a kraje by o ně se svými projekty soutěžily.

MMR chce v příštím rozpočtovém období využít prostředky EU také na podporu regenerace panelových sídlišť, což dosud není možné. Podle Martínka je ale otázka panelových sídlišť pro Česko a další nové členské země unie velmi významná.

V panelových domech totiž nebydlí jen sociálně slabé domácnosti, jak je tomu na západě. Pokud se ale nepodaří vbrzku panelové domy opravit a sídliště zregenerovat, hrozí podle Martínka, že se z českých sídlišť stanou sociální ghetta. Česko proto chce možnost využití evropských peněz také na bydlení v EU prosadit.

Sdílet tento příspěvek