Čeští vojáci a policisté převzali ocenění za zahraniční mise

16.12.2019
Euroskop, čtk

Čeští vojáci a policisté sloužící v Mali, Afghánistánu, Bosně a Hercegovině, Egyptě, Iráku a Středoafrické republice v pátek převzali ocenění za účast na zahraničních misích. Většina oceněných se účastnila operace Evropské unie v Mali. Celkem bylo v Národním památníku na pražském Vítkově oceněno 165 armádních a policejních příslušníků.

Medaili si z pátečního slavnostního ceremoniálu odnesli členové šesti armádních a jedné policejní jednotky. Největší díl oceněných, více než 120, se vrátilo z operace Evropské unie v Mali (EUTM), jejímž hlavním úkolem je výcvik tamní armády. Mezi oceněnými byli i dva příslušníci rakouské a jeden příslušník belgické armády, s nimiž čeští vojáci na této misi spolupracovali.

„Naši vojáci působí v Mali jako jednotka ochrany na základně a velitelství v Bamaku a současně jako jednotka ochrany a doprovodu mentorů na základně Koulikoru,“ řekl brigádní generál Petr Procházka. Dodal, že česká vojenská přítomnost v africké zemi v posledních letech narůstá a v příštím roce vyvrcholí převzetím velení mise.

„Pevně věřím, že malijská armáda s pomocí EU a této mise dosáhne samostatnosti a schopnosti řešit zhoršující se bezpečnostní situaci,“ řekl novinářům velitel českého kontingentu kapitán Marek Krajčík, který v minulosti prošel dvěma misemi v Afghánistánu. „Malijští vojáci jsou nadšení, jsou ochotní spolupracovat, jsou aktivní, postrádají ale výbavu, takže výcvik není vždy takový, jaký bychom si představovali,“ popsal jeden z problémů, s nimiž se čeští vojáci coby instruktoři v Mali potýkají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek