EK do konce loňského roku proplatila Česku dvě pětiny dotací

20.01.2020
Euroskop, čtk

Evropská komise ke konci loňského roku Česku proplatila 38 procent dotací určených na programové období 2014 až 2020. Jde o 232,6 miliardy korun z celkově přidělených 614 miliard korun. Smluvně zajištěno má Česko 490 miliard korun, tedy 80 procent. Vyplývá to z údajů ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které je za čerpání dotací zodpovědné. Podle analytiků se čerpání v porovnání s ostatními zeměmi zlepšuje. Na druhou stranu upozorňují, že malý podíl dotací jde na výstavbu infrastruktury a vyřízení žádostí je zbytečně komplikované.

Za loňský rok Česko vyčerpalo 87 miliard korun, tedy zhruba tolik, kolik naplánovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Předloni komise Česku proplatila 80,5 miliardy korun. „Všechny operační programy splnily pravidlo N+3 a Česko tak v tomto programovém období nemusí zatím unii nic vracet,“ řekla ČTK ministryně. Takzvané pravidlo N+3 znamená, že státy musí do tří let vyčerpat dotace, které jim byly v daném roce přiděleny. Současné programové období tak fakticky skončí až v roce 2023.

„Hůře než Česko je na tom s proplácením evropských dotací 11 států Unie. Loni na konci srpna to bylo jen šest zemí. Za pět měsíců si tedy Česko v mezinárodním srovnání polepšilo o pět příček, což je příznivý vývoj,“ sdělil ČTK analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Například Finsko už má proplaceny dvě třetiny dotací, ovšem celkový přidělený objem má proti Česku mnohem nižší. „Větší podíl než Česko však už mají proplacený i země, kterým byl přidělen vyšší objem. Jde například o Polsko, Francii, Německo nebo Portugalsko. Česká republika tak stále v čerpání vykazuje jisté rezervy,“ doplnil Kovanda.

Evropské dotace jsou příjemcům nejprve vypláceny ze státního rozpočtu, teprve následně je proplácí komise. „Objem dotací, které již Česká republika zaplatila příjemcům, ale ještě si je nenechala proplatit od EU, dosáhl ke konci loňského roku 46 miliard korun. Pokud bychom tuto ‚půjčku Evropské unii‘ ocenili například tříprocentní úrokovou sazbou, dotujeme tímto nepřímo unii částkou 1,4 miliardy korun ročně,“ dodal analytik společnosti Natland Petr Bartoň.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek