Praha vyčerpala 80 pct peněz ze svého operačního programu

20.01.2020
Euroskop, čtk

Hlavní město Praha v programovém období, které začalo v roce 2014 a skončí letos, zatím vyčerpalo zhruba 80 procent peněz ze svého evropského operačního programu Praha pól růstu. Činí to zhruba osm miliard korun, zbývají vyčerpat dvě miliardy. V rozhovoru s ČTK to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Dodal, že v následujícím období již Praha nebude mít vlastní operační program, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) nicméně již přislíbila navýšení pro metropoli z ostatních programů tak, aby peníze zůstaly na zhruba stávající úrovni.

Primátor uvedl, že z programu se zatím podpořilo celkem asi 800 projektů. „Naším cílem je samozřejmě úplné vyčerpání a využití,“ řekl. Město tak chce v letošním roce zrychlit tempo čerpání peněz, plánuje například za 340 milionů korun nakoupit ekologicky šetrné autobusy a elektrobusy pro dopravní podnik. Evropské peníze by měly jít i do plánovaného rozšíření Strakonické ulice.

Dosavadní projekty financované z programu podle Hřiba zahrnují rozšiřování kapacit základních škol o více než 1100 míst, podporu 22 dětských skupin pro více než 400 dětí, 46 komunitních center a 93 výzkumných organizací nebo rozšíření kapacity P+R parkoviště na Černém Mostě. I když v minulosti se při čerpání programu podle Hřiba objevovaly problémy, nyní město plní všechna pravidla a indikátory, které plnit má.

V příštím programovém období nebude mít metropole vlastní program, ministryně Dostálová nicméně podle primátora přislíbila, že Praze k základní finanční alokaci z národních programů množství peněz navýší. Hřib dodal, že se magistrát chce v dalším období zaměřit zejména na čistou mobilitu, úpravy veřejných prostranství, školství nebo podporu vědeckovýzkumných center. „Teď vyjednáváme podporu na jednotlivých resortech tak, abychom potřeby Prahy naplnili,“ uvedl. Doplnil, že město se bude snažit další evropské peníze získat z programu tzv. Integrovaných územních investic ve spolupráci se Středočeským krajem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek