Babiš bude s Michelem jednat o budoucím rozpočtu EU

06.02.2020
Euroskop, čtk

O svých podnětech k budoucímu dlouhodobému rozpočtu Evropské unie se dnes premiér Andrej Babiš bude v Bruselu bavit s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Šéf unijních summitů si tento týden zve lídry členských zemí, aby hledal prostor k možným kompromisům před mimořádnou vrcholnou schůzkou chystanou na 20. února. Vzhledem k rozdílným přístupům jednotlivých zemí jsou zatím lídři k možným výsledkům summitu spíše skeptičtí.

Babiš se podobně jako další premiéři zemí sdružených ve skupině Přátel koheze chystá zopakovat, že chce v rozpočtu na roky 2021 až 2027 zachovat současný objem peněz na politiku soudržnosti, z nichž profitují hlavně méně rozvinuté země. Požadavky států východního a jižního křídla EU však narážejí na odpor některých zemí západu a severu, které by rády i s odvoláním na britský odchod z unie chtěly dále snížit celkovou výši rozpočtu i peněz na kohezi.

Současný návrh počítá s tím, že proti končícímu sedmiletému období ubyde ve fondech kohezní politiky téměř 40 miliard eur (skoro bilion korun). Podle Babiše by se daly najít například ve výdajích určených na projekty eurozóny či ve zrušení rozpočtových korekcí, které si kdysi vyjednala Británie a těžily z nich i další vyspělé země.

Michel se tento týden sešel již s více než desítkou premiérů včetně předsedů vlád Maďarska či Slovenska Viktora Orbána a Petera Pellegriniho. Stejně jako další vůdci kohezních zemí trvali na zmíněném požadavku, který patnáctka států stvrdila na víkendovém summitu Přátel koheze v Portugalsku.

Právě s Pellegrinim se dnes Babiš před podvečerním jednáním v Bruselu sejde v Bratislavě na pracovním obědě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek