Havlíček: Trať mezi Prahou a Drážďany je prioritou obou zemí

06.02.2020
Euroskop, čtk

Výstavba vysokorychlostní železnice mezi Prahou a Drážďany je prioritou pro obě země, řekl včera po setkání se svým německým protějškem Andreasem Scheuerem český ministr dopravy Karel Havlíček.

Oba politici v Berlíně podepsali dopis adresovaný eurokomisařce pro dopravu Adině Valeanové, kterým podpořili německou žádost o spolufinancování projektu z evropských prostředků.

„Obě strany potvrdily, že vysokorychlostní trať, která bude spojovat Drážďany s Prahou je skutečně prioritou,“ řekl českým novinářům Havlíček, podle něhož jde o klíčovou stavbu středoevropského rámce.

Nová vysokorychlostní trať má zkrátit jízdní dobu mezi Prahou a Drážďany na jednu hodinu a ministerstvo dopravy si od ní slibuje, že zároveň odvede část dopravy z dlouhodobě přetížené dosavadní tratě v údolí Labe. Odhady nákladů na celou trasu se dosud pohybovaly kolem pěti miliard eur (125 miliard korun).

„Začít stavět by se mohlo už v roce 2025,“ řekl Havlíček. Výstavba, jejíž součástí je i 26,5 kilometru dlouhý tunel pod Krušnými horami, pak má trvat pět let. Ještě je ale potřeba dořešit řadu aspektů stavby. Na české straně třeba zatím není jasné, zda trať povede přes Ústí nad Labem, nebo Lovosice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek