Krnov se vzdal stomilionové dotace EU na vznik muzea v Karnole

06.02.2020
Euroskop, čtk

Krnov se vzdal dotace z Evropské unie vyšší než sto milion korun. Získal ji před lety na vznik muzea v areálu bývalé textilky Karnola. Zastupitelé včera rozhodli, že podle už schváleného projektu se oprava neuskuteční. Město začne hledat jiné využití pro průmyslový a částečně památkově chráněný areál. Menší muzeum by tam ale vzniknout mělo, řekla mluvčí města Dita Círová. Objekt v prosinci 2017 zničil požár.

„Zastupitelé rozhodli, že oprava Karnoly nebude realizována podle projektu, na nějž Krnov získal dotaci z Evropské unie. Město nyní začne hledat jiné možnosti oživení tohoto brownfieldu,“ uvedla Círová. Dodala, že pro to, aby město nepokračovalo v projektu, bylo 20 zastupitelů z 26 přítomných. Město nyní musí zrušit už uzavřenou soutěž na dodavatele stavby.

Jedním z důvodů, které rozhodovaly o zastavení projektu, byly i vysoké náklady. Celkem měl stát 223 milionů. Dotace by byly 105 milionů korun. „Podíl města po odečtení dotací a pojistky, jež byla městu vyplacena po požáru Karnoly na sklonku roku 2017, činil 115 milionů korun. Další desítky milionů korun by si po otevření muzea vyžádaly provozní náklady,“ uvedla Círová.

Náklady na projekt se zvedly v souvislosti s požárem. Původně byly 123 milionů korun a město získalo dotaci 95 milionů. Požár způsobil vysoké škody a projekt musel být přepracován. V nové verzi byly náklady téměř o 100 milionů vyšší.

„Domnívám se, že s výjimkou nutných investic, jako je oprava střechy, zabezpečení objektu, restaurování strojů a vzorníků, město nemusí připravovat okamžitě revitalizaci celého areálu. Jsou ale kroky, které může udělat relativně rychle,“ řekl starosta Krnova Tomáš Hradil (Krnovští patrioti). Podle něj jde o úpravu veřejných prostranství kolem objektů. „Můžeme jim dát odpočinkovou, pobytovou funkci a upravit je pro pořádání venkovních kulturních akcí, připravit prostorově skromnější verzi muzea v jedné z budov a menšími stavebními úpravami zajistit minimálně prohlídky samotných budov,“ dodal. Podle něj by i čas postupně ukázal jak optimálně využít zbývající objekty.

Areál bývalé textilky vyhořel 20. prosince 2017. Podle policie budovu na několika místech zapálili dva školáci. Oheň způsobil škodu přes 19 milionů korun. V plné síle zasáhl vzácnou vzorkovnu látek, jež měla sloužit jako hlavní prvek muzea. Budova bývalé přádelny s dílnou vzorkovny byla vyhlášena národní kulturní památkou 8. února 2010. V dílně se navrhovaly vzory tkanin pro jednotlivé sezony. Požár poškodil tkalcovské stroje, ale některé půjdou opravit. Nejvíce oheň škodil ve skladu vzorků. Uložené šanony ničil nejen žár plamenů, ale i voda použitá k hašení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek