Podíl úspor na národním důchodu je v ČR 3. nejvyšší v Evropě

10.02.2020
Euroskop,ČTK

Míra úspor domácností je v české ekonomice poměrně vysoká, s podílem na hrubém národním důchodu téměř 29 procent zaujímá ČR mezi ostatními evropskými státy třetí příčku. Největší oblibě se v ČR těší netermínované vklady, poprvé po šesti letech vzrostl také objem termínových vkladů. Nejméně rostly úspory domácností v investičních fondech, informovala ČTK společnost NN Investment Partners.

Ačkoliv mají Češi v rámci EU jedny z nejvyšších úspor, jejich bohatství je nižší než bohatství obyvatel západní Evropy. Příčinou je konzervativní přístup českých domácností, které úspory drží ve finančních produktech, které jim neumožňují jejich úspory efektivně zhodnocovat, řekl ČTK ředitel investic NN Investment Partners Lubomír Vystavěl.

Češi podle něho drží svoje rezervy nejčastěji na běžných účtech, které nenesou prakticky žádný úrok, naopak z jejich úspor postupně ukrajuje inflace. V prosinci vzrostla inflace v ČR meziročně na 3,1 procenta. K jejímu pokrytí běžné účty (spořicí účty, termínované vklady atd.) nestačí a jen tak stačit nebudou, dodal.

Tento rozdíl podle Vystavěla vede k tomu, že majetek českých domácností roste pomaleji v porovnání s majetkem domácností v západní Evropě. Průměrný Čech vlastní majetek 600.000 Kč, proti tomu průměrný Evropan má aktiva průměrně přesahující dva miliony Kč.

Ve srovnání se západní Evropou je zřejmé, že Češi investují výrazně méně do dlouhodobých aktiv, která mohou přinášet vyšší výnos. Nejenže mají nižší podíl majetku v investičních aktivech, ale tato aktiva jsou navíc konzervativně umístěná, dodal.

Podle zprávy Světové banky české domácnosti investují pouze 19 procent peněz do akciových fondů, zatímco smíšené fondy tvoří 40 procent a dluhopisové 35 procent. Až 51 procent majetku drží Češi v hotovosti nebo na bankovních účtech. Nejvýraznější rozdíl je znát na penzijních produktech, kde mají Češi naspořeno třináctkrát méně než průměrný Evropan.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek