Češi vědí málo o rozdělování peněz z rozpočtu EU, uvedl STEM

19.02.2020
Euroskop, čtk

Peníze z rozpočtu Evropské unie považuje za ekonomicky přínosné většina lidí, o jejich rozdělování ale nevědí skoro nic. Například jenom čtvrtina populace se domnívá, že Česko z rozpočtu EU dostává více, než kolik do něj odvádí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Unie letos rozhoduje, jak se budou rozdělovat miliardy z rozpočtu EU na roky 2021 až 2027. Podle ministerstva financí Česko loni obdrželo z unijního rozpočtu 119,9 miliardy korun a odvedlo do něj 51,4 miliardy korun. Česko tak zůstalo stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem peněz z EU.

„Je skoro neuvěřitelné, že se za 15 let nepodařilo veřejnost informovat o základní věci, tedy že bohatší státy EU dotují rozvoj ČR,“ uvedl analytik STEM Nikola Hořejš. Kolik peněz ČR od EU dostává, neví a ani se neodváží odhadnout téměř polovina občanů, 13 procent si myslí, že Česko dává víc, než dostává a 18 procent míní, že země dává i dostává stejně.

U veřejnosti také převládá pocit, že o využití prostředků z fondů nerozhoduje ČR. Téměř tři pětiny si myslí, že o penězích na konkrétní projekty se rozhoduje v institucích EU, nikoli v ČR. „Ačkoliv Češi mají podezření, že peníze z rozpočtu EU nejdou na to nejdůležitější, netuší vlastně příliš, kdo za to může,“ uvedl Hořejš. Z průzkumu podle něj vyplývá, že Češi se v tom, kdo je odpovědný, nevyznají, a tak propadají celkové skepsi.

Veřejnost preferuje komunální úroveň před globálními výzvami

Veřejnost dává přednost tomu, aby peníze z EU směřovaly spíše do obcí a regionů než na řešení problémů globálního významu. „Ve veřejném mínění vidíme paradox, že česká populace chce EU, která bude hrát silnější roli v mezinárodním souboji velmocí, ale zároveň se bojí, aby nás to nestálo moc peněz,“ uvedl analytik.

Mezi prioritní oblasti, které byly označeny jako pět nejzásadnějších, patří podle Čechů rozvoj celostátní dopravy, ochrana a zlepšování životního prostředí, sociální služby, podpora zemědělské výroby a podpora výzkumu a vývoje. Pokud měli lidé vybrat jen jedno téma, které je nejdůležitější, tak podle jedné čtvrtiny je to oblast sociálních služeb a péče o sociálně potřebné. Druhé místo s 20 procenty obsadila ochrana a zlepšování životního prostředí.

Češi podporují stejná témata, jaká akcentuje i návrh rozpočtu EU

Podle Hořejše česká veřejnost intuitivně preferuje podobné oblasti, jaké mají prioritu i v návrhu evropského víceletého rozpočtu. „Především životní prostředí, sociální služby a věda jsou přitom českými politiky v diskusi o EU spíše opomíjeny, zatímco veřejnost je považuje za velmi důležité. Spíše kladně se staví k diskutovanému posílení evropských pohraničníků, Frontexu. Naopak k některým novinkám – jako je vojenská spolupráce – a především k řešení migrace se staví velmi skepticky,“ shrnul.

Průzkum se uskutečnil v druhé polovině loňského října, účastnilo se ho zhruba tisíc respondentů starších 18 let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek