ČR udělá maximum pro začátek jednání o rozšíření EU

27.02.2020
Euroskop, ČTK

Česko udělá maximum pro to, aby Evropská unie za měsíc zahájila přístupové rozhovory se Severní Makedonií a s Albánií. Obě země splnily nutné podmínky, řekl ve středu ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) po jednání se severomakedonským protějškem Nikolou Dimitrovem. Podle Dimitrova je třeba posunout vztahy s EU na novou úroveň poté, co Severní Makedonie ztratila celé desetiletí kvůli sporu o název země.

„Uděláme maximum pro to, aby došlo k zahájení přístupových rozhovorů v březnu. Obě země splnily dané podmínky, k žádnému dalšímu odkladu by nemělo dojít,“ řekl Petříček. Evropská rada původně měla o zahájení přístupových rozhovorů rozhodnout už loni v říjnu, především kvůli nesouhlasu Francie ale toto rozhodnutí nepadlo. Šéfové států a vlád by se měli k otázce vrátit na březnovém summitu EU.

Česká diplomacie podle Petříčka usiluje o změnu zdrženlivého stanoviska některých států, jako jsou Francie, Nizozemsko, Dánsko nebo Španělsko, k zahájení přístupových rozhovorů se dvěma balkánskými státy. Podle něj by tomu mělo pomoci i čtvrteční jednání visegrádské čtyřky se státy západního Balkánu v Praze, kterého se bude účastnit i evropský komisař pro rozšíření Olivér Várhelyi.

Na zahájení přístupových rozhovorů apeloval i Dimitrov. „Je velmi důležité, aby už byly zahájeny přístupové rozhovory, abychom konečně mohli jít dopředu,“ řekl. Připomněl, že Evropská komise už v roce 2009 konstatovala, že jeho země splnila podmínky pro zahájení rozhovorů, další posun ale zablokovalo Řecko kvůli sporu o tehdejší název země Makedonie. „Kvůli sporu o jméno jsme ztratili celou jednu generaci čekáním,“ podotkl dnes Dimitrov.

Česko dlouhodobě podporuje rozšíření EU o země západního Balkánu. Vyjadřuje přesvědčení, že to pomůže stabilitě této části Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek