EIB loni podpořila v ČR projekty za 38 mld. Kč, dvojnásobně víc

27.02.2020
Euroskop, ČTK

Evropská investiční banka (EIB) loni podpořila v Česku projekty v hodnotě 37,9 miliardy korun (1,5 miliardy eur), meziročně je to více než dvojnásobný nárůst. Na tiskové konferenci po středečním jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) v Praze to uvedla viceprezidentka EIB Lilyana Pavlovová.

Úvěry, které banka v ČR loni poskytla, činily 32,9 miliardy korun (1,3 miliardy eur). Dceřiný Evropský investiční fond (EIF) se zavázal poskytnout 6,5 miliardy korun (255 milionů eur) v rámci deseti operací zahrnujících kapitálové vklady, záruky či mikrofinancování asi 5700 malých podniků. Údaj o celkovém financování podle banky nezahrnuje drobné překrytí způsobené společným zapojením EIB a EIF.

„Od roku 1992 do konce roku 2019 Evropská investiční banka investovala v rámci České republiky 22 miliard eur, což prezentuje více než 550 miliard korun,“ doplnila Schillerová.

Pavlovová uvedla, že operace uskutečněné skupinou EIB v Česku v roce 2019 pomohly zhruba 7000 podnikům, čímž byla zajištěna podpora pro 137.650 pracovních míst. „Ve spolupráci s českými partnery jsme zajistili vyváženou podporu pro veřejný i soukromý sektor. Náš příspěvek se přitom neomezuje jen na peníze, stejně důležité je i poradenství,“ řekla Pavlovová.

EIB podpořila modernizaci železnic či elektrické sítě

Mezi projekty, kterým investiční banka v Česku loni pomohla, je například úvěr 11,3 miliardy korun (444 milionů eur) pro osm projektů modernizace, rekonstrukce a obnovy železniční infrastruktury v celé republice nebo pomoc České spořitelně zajistit financování pro malé a střední podniky 7,8 miliardy korun (306 milionů eur), uvedla banka.

Dále sdělila, že poskytla úvěr 8,4 miliardy korun (330 milionů eur) společnosti ČEZ na rozšíření, posílení a modernizaci elektrické rozvodné sítě v devíti krajích, která má pomoci k lepšímu začlenění elektřiny z obnovitelných zdrojů do sítě. Úvěr 1,3 miliardy korun (50 milionů eur) pak získaly Plzeňské městské dopravní podniky. Peníze od EIB umožnily městu nákup více než 30 tramvají a 30 trolejbusů, které nahradily stará vozidla. Součástí projektu je i rekonstrukce vozoven a modernizace elektrické rozvodné sítě, dodala banka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek