Evropský strom roku je z České republiky

19.03.2020
Úřad vlády

Královna zatopeného údolí Chudobínská borovice roste na skalnatém výběžku levého břehu Vírské přehrady v blízkosti Žďáru nad Sázavou. Spolu s dalšími 15 finalisty soutěžila v Bruselu o titul Evropský strom roku, jehož letošní ročník byl jubilejní desátý. Včerejší slavností vyhlášení výsledků potěší každého Čecha, jelikož přináší skvělé zprávy v této těžké době.

Se ziskem 47 226 hlasů Chudobínská borovice s pohnutým osudem nechala ostatní soupeře daleko za sebou, zvítězila s rozdílem 20 tisíc hlasů za chorvatským jinanem. Osamocená 350 let stará borovice rostoucí na skalnatém výběžku u přehrady nese jméno po zatopené obci Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vodní nádrže Vír. Obec se nacházela na levém břehu řeky Svratky v dnešním okrese Žďár nad Sázavou na Vysočině. Posledním svědkem historické proměny a vzniku přehrady je vzdorovitě vyčnívající Chudobínská borovice. Její příběh zasáhl nejen Čechy, ale i celou Evropu. Příběh je o to dojemnější, že ji do soutěže přihlásil 87letý vědec Milan Peňáz, který obcí Chudobín a kolem borovice chodíval do školy.

Soutěž Evropský strom roku má kořeny v České republice. Původně malá anketa brněnských ochránců přírody se od roku 2002 proměnila v mezinárodní soutěž se slavnostním vyhlášením v budově Evropského parlamentu. Tradiční ceremonie a vyhlášení vítězů letos bohužel proběhlo pouze online. Historicky se do soutěže zapojilo 1100 stromů od Irska po Rusko a hlasovalo více než 3,3, milionů lidí. Za poslední dekádu soutěž Evropský strom roku svedla dohromady nespočet milovníků stromů z místních komunit.

Strom roku
Zdroj: Stromroku.cz

Autor: Kateřina Talašová

Sdílet tento příspěvek