Vláda projedná osmimiliardový úvěr u Evropské investiční banky

26.03.2020
Euroskop, čtk

Ministerstvo zemědělství by chtělo úvěry u Evropské investiční banky, které by mohly dosáhnout až osmi miliard korun. Peníze by použilo na pokrytí části nákladů u financování vodních staveb, jako je výstavba malých rybníků, ale také u protipovodňových opatření. Možnost půjčky projedná v pondělí kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO), což je nutná podmínka pro její schválení.

O možnosti půjčky hovořil už před rokem ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Tehdy uvedl, že podmínkou přijetí investičního úvěru by musela být větší výhodnost než zadlužení se u komerčních bank. To samé píše resort nyní, jednotlivé půjčky by musely být výhodnější než „alternativní způsoby financování“.

Evropská banka by mohla financovat až polovinu uznatelných nákladů za vodní programy ministerstva. Jednotlivé úvěry a jejich nastavení by mělo vyjednat s bankou ministerstvo financí.

Úvěry od EIB jsou alternativnm nástrojem bez vlivu na schodek rozpočtu

„V případě přijetí úvěrů od EIB se jedná o alternativní dluhový nástroj, který představuje záměnu zdrojů financování za státní dluhopisy v případě prokazatelné výhodnosti z hlediska úrokových výdajů státního rozpočtu…Úvěrové zdroje samotné nepředstavují nové rozpočtové prostředky nad rámec schváleného rozpočtového výhledu a nemají tak dopad na zvýšení schodku státního rozpočtu oproti plánu,“ stojí v materiálu.

V jednotlivých dotačních programech plánuje ministerstvo podporovat opravy a výstavbu rybníků, aby se v krajině zadržovalo větší množství vody, nebo zvyšovat podíl domácností napojených na kanalizaci s čistírnou odpadních vod.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek