MZV zajistilo návrat 4100 Čechů do vlasti speciálními spoji

31.03.2020
Euroskop, ČTK

Ministerstvo zahraničí zajistilo od 18. března návrat do vlasti pomocí speciálních letadel a autobusů pro 4100 Čechů, kteří kvůli epidemii koronaviru uvízli v zahraničí. Pro další tisíce lidí vyjednalo výjimku, na základě které mohli odletět ze země, v níž se zdržovali, do Česka. Diplomacie nabídla volná místa ve speciálních letadlech i občanům jiných zemí EU, kteří tvořili asi pětinu všech lidí, které se podařilo do Česka dopravit, uvedlo včera ministerstvo v tiskové zprávě.

Náklady na repatriace jsou řádově v desítkách milionů korun, uvedla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Náklady platí ministerstvo zahraničí. „Přesný ‚účet‘ budeme znát po ukončení repatriací, v tuto chvíli probíhá jednání s EU o výši příspěvků na repatriační lety,“ doplnila. Na repatriační lety, které jsou koordinované v EU a převážejí i občany jiných států, unie přispěje ze svých zdrojů. Česko do této skupiny zaregistrovalo deset letů, které organizovalo.

Repatriační letadla přiletěla z 15 destinací. V úterý se očekává přílet dalších dvou letadel z Thajska a ze Spojených států. Diplomacie při návratů českých občanů spolupracuje i s ostatními státy EU a nabízí jim volná místa ve svých letadlech, opačně mohli využít i Češi možnost evakuace v letadlech vypravených jinými státy.

„Díky evropské spolupráci je pomoc našim občanům v zahraničí daleko efektivnější. Je naprosto přirozené, že část našich kapacit je vyhrazena pro ostatní Evropany. Desítky Čechů se domů dostaly díky pomoci ostatních evropských států, například Německa nebo Maďarska,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Kromě repatriačních letadel vyjednalo ministerstvo i výjimky, na základě kterých mohli odcestovat do vlasti například Češi z Egypta nebo z Maroka. Komerčními spoji nebo s cestovními kancelářemi se tak vrátilo do země přes 2000 lidí.

Kromě speciálních letadel zajistilo ministerstvo zahraničí i dopravu pomocí autobusů určenou především těm, kdo zůstali na evropských letištích bez možnosti návazného letu do Prahy. O dopravu se původně starali hasiči, postupně se podařilo diplomacii vyjednat mimořádné spoje s několika komerčními dopravci. O možnostech nouzové autobusové přepravy ministerstvo informuje na svých internetových stránkách.

Na českou diplomacii se obrátilo s žádostí o pomoc přes 17 000 lidí

V uplynulých dvou týdnech se na českou diplomacii obrátilo se žádostí o pomoc přes 17.000 lidí. Petříček proto ocenil práci diplomatů v Černínském paláci i na zastupitelských úřadech. „Za každým uskutečněným letem jsou hodiny práce a vyjednávání povolení. To, co je vidět méně, ale je stejně důležité, byla pomoc v těch místech, odkud se ještě dalo dostat komerční cestou a kde moji kolegové hráli také těžko zastupitelnou roli,“ uvedl.

S ministerstvem zahraničí spolupracuje při repatriacích i Hygienická stanice hlavního města Prahy, jejíž pracovníci jsou na místě příletu nebo příjezdu repatriačních spojů. „Zatím jsme mezi navrátivšími občany nikoho, kdo by vykazoval příznaky respiračního onemocnění nezaznamenali,“ uvedla ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zdeňka Shumová. Hygienici informují přijíždějící o nutnosti dvoutýdenní karantény. Obyvatelům Prahy a Středočeského kraje také zajišťují dopravu domů, aby se vyhnuli hromadné dopravě. Obyvatele ostatních krajů jedou do svého krajského města speciálními autobusy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek